Održavanje Međunarodne vojne konferencije nije pouzrokovalo saobraćajne gužve

Izvor: Studio B, 14.Jun.2011, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održavanje Međunarodne vojne konferencije nije pouzrokovalo saobraćajne gužve

Prvog dana skupa u Beogradu, proveravali smo kako izgleda neformalni deo najveće vojne konferencije na svetu.

Međunarodnu vojnu konferenciju koja se održava u hotelu Hajat, prate visoke mere bezbednosti. Protokol je strog i do detalja isplaniran, a učesnicima dan sveden na već utvrđen raspored. Zato je većina doputovala ranije, kako bi Beograd i Srbiju mogla da iskusi iz pogleda običnih turista.

Do ulaza u hotel može se samo detaljnom, za ove prilike ipak potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << uobičajenom kontrolom. Upravo onakvom kakva je za specifične goste Beograda potpuno normalna. Oni su navikli na kretanje usmeravano protokolima. Na zvanične izjave, na formalno, na strogo, na usko vezano za materiju. A u pauzama za kafu, iza 400 ozbiljnih epoleta, stoji 200 običnih ljudi koji su stigli ranije, da vide Beograd.

"Iskoristili smo priliku da vidimo grad. Veoma je lep. Videli smo mnoge crkve, bili na tvrđavi, u Vojnom muzeju, pešačkoj zoni. Odlično provedeno vreme", kaže Poul Kiareskov, vojni predstavnik Danske pri NATO-u.

"Norveški ataše za odbranu vodio nas je u nedelju na sedmočasovni obilazak - bili smo u manastirima, vinarijama, na tvrđavi. I zaista sam zahvalan što sam u prilici da vidim lokalno stanovništvo. Jeli smo sjajnu hranu, upoznali divne ljude - bio je ovo fenomenalan vikend", naglašava Hejl Uveskad iz Savezničke komande za transformaciju.

I dok su oni utisak uglavnom već stekli, oni s druge strane objektiva još ga stvaraju. U pozadini zvaničnog dela, iza izveštaja i izvaganih rečenica, u onom međuprostoru gde su vojni zvaničnici - turisti, novinari su - i dalje novinari.

"S jedne strane, ovde sve protiče sjajno. S druge, malo mi je neobično. Bio sam ovde i 1999. tokom bombardovanja, i nisam mogao da pretpostavim da ću biti na ovakvom skupu u Beogradu jednog dana", kaže Jevgenij Baranov, specijalni izveštač ruske državne televizije sa Balkana.

I kao svuda po svetu, tako i u Beogradu, kažu poznavaoci, razrada novih ideja i oni najvažniji razgovori vode se upravo u neformalnim delovima velikih skupova.

"Ovaj neposredni kontakt, upoznavanje, to je osnovni cilj i uloga ovakvih sastanaka", smatra Miroslav Lazanski, komentator dnevnog lista Politika.

200 učesnika, i skoro isto toliko akreditovanih novinara, obezbeđenje i članovi protokola - činiće naredna dva dana zanimljiv spisak hotelskih gostiju. S kakvim god očekivanjima oni došli, i utiscima otišli, moći ćemo reći da se malo bolje poznajemo.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.