Od 1. januara grejanje skuplje za 36 odsto

Izvor: Blic, Tanjug, 29.Dec.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 1. januara grejanje skuplje za 36 odsto

Beograđane u Novoj godini očekuje nova cena grejanja za stambeni prostor, koja će od 1. januara iznosti 59,6 dinara po metru kvadratnom, što je za 36 odsto više nego do sada, najavili su danas predstavnici "Beorgadskih elektrana".

Direktor JP "Beorgadske elektrane" Zoran Predić je rekao da je poskupljenje bilo neminovno, jer je u toku godine, pored mnogostrukih poskupljenja energenata - prirodnog gasa za 69 odsto i električne energije za 16,6 odsto, cena grejanja korigovana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samo jednom i to za osam odsto.

Prema njegovim rečima, i korisnici poslovnih prostora plaćaće više za grejanje, i to 20 odsto, ali je njima uvedena olakšica na koju građani već duže vreme imaju pravo - popust od pet odsto za redovno izmirivanje dugovanja, do 15. u mesecu.

Osim grejanja, građani će više izdvajati i za potrošnu toplu vodu, jer će cena te usluge biti povećana za 40 odsto, rekao je Predić novinarima u Starom dvoru.

Predić je kazao da subvencije socijalno ugroženim stanovnicima nisu menjane, odnosno da ti građani i dalje imaju pravo na popuste koji se kreću od 10 do 50 odsto. On je podsetio na preporuku delegacije Međunarodnog monetarnog fonda koja se odnosila na ukidanje subvencija javnim preduzećima i podizanje cena za oko 50 odsto, što bi, kako je kazao, bilo ekonomski opravdano, ali bi predstavljalo velik udar na standard građana.

Prema njegovim rečima, korigovana cena u ovom iznosu predstavlja kompromis kojim će se obezbediti stabilnije poslovanje "Beogradskih elektrana", koje će moći da izmire svoje obaveze. Grejanje je sistem u koji treba neprestano ulagati, kako bi isporuka toplotne energije bila stabilna, kazao je Predić i dodao da "beogradske elektrane" greju oko 300.000 stanova, odnosno oko 20 miliona metara kvadratnih.

Topli stanovi tokom novogodišnje noći

JKP "Beogradske elektrane" spremno dočekuju novogodišnje praznike, tako da se između 31. decembra i 1. januara isporuka toplotne energije neće prekidati, rečeno je danas Tanjugu u tom preduzeću.

U vreme novogodišnjih praznika u pripravnosti će biti dežurne ekipe za hitne intervencije, koje će brinuti o toplotnim izvorima i predajnim stanicama. U slučaju da dođe do bilo kakvog kvara, sve ekipe će biti dostupne potrošačima, kako bi eventualni kvar odmah bio otklonjen, kao i svi operateri Dispečerskog centra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.