Obeležen Dan sećanja na rušenje Narodne biblioteke Srbije

Izvor: Blic, 06.Apr.2015, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan sećanja na rušenje Narodne biblioteke Srbije

Na današnji dan 1941. godine u prvim satima nacističkog bombardovanja na Kosančićevom vencu u potpunosti je izgorela Narodna biblioteke Srbije i na tom mestu se svake godine obeležava Dan sećanja na rušenje tog značajnog zdanja.

I ove godine centralnoj manifestaciji na tom mestu okupili su se predstavnici Vlade Srbije, diplomatskog kora, gradski čelnici i građani.

Tom prilikom posetioci su ostavili po jednu knjigu kao simboličan povratak knjige na mesto gde >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je uništen deo srpske i svetske kulturne baštine, a krajem aprila biće poklonjene bibliotekama sa najsiromašnijim fondom u našoj zemlji.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac podsetio je na značaj okupljanja na tom mestu "na mestu zločina, na mestu na kom su gorele knjige".

- Iskreno se nadam da ćemo jednog dana, u ne tako dalekoj budućnosti, na ovom istom mestu ipak moći da okrenemo novi list, da presavijemo tabak i da napravimo važan društveni i kulturni zaokret tako što ćemo omogućiti da se knjiga, ne samo simbolički i povremeno, nego i faktički i trajno vrati na Kosančićev venac - istakao je Tasovac.

Ministar je podsetio da je Beograd u ratovima rušen čak 38 puta, ali i da istorija koja je zapamtila isto toliko generacija ratnika, pamti i isto toliko graditelja.

- Na nama je da se opredelimo da budemo upravo jedna takva generacija - napomenuo je Tasovac.

V. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković je u poetsko filozofskom govoru rekao da istorija nije detektivska priča sa samo jednim rešenjem i imenom.

- I mada smo nikakvi detektivi nije loše kada pokatkad naletimo na otisak nečijeg prsta, koji nam ukaže na zločinca. Kriminolozi tvrde da nema dva ista otiska prsta. Lica možete naći pljunuta, ali šare na jagodicama nikako - dodao je on.

Blašković je istakao da bi zato svi, kao nepismeni, morali da se potpisujemo palcem jer bi se možda u tom slučaju, istorija teže falsifikovala, znači ponavljala.

- Baš me interesuje ko je kriv -  zapitao se Blašković.

Književnik i izdavač Vladislav Bajac napomenuo je da je za njega knjiga ovozemaljsko čudo.

- Imam potrebu tako nešto da kažem čak i u ovakvoj prilici, u kojoj još jednom obeležavamo besramno uništenje stotina hiljada rukopisa, knjiga, pisama, geografskih karata i arhivske građe čuvanih pod krovom najvažnije kulturne građevine i ustanove jednog naroda-  rekao je Bajac.

On ocenjuje da su knjige ne samo trajnije već i mudrije od svojih autora.

- One znaju da njihovo okupljanje na jednom mestu čini u tom zajedništvu svaku ponaosob vrednijom - istakao je on i dodao da one sve zajedno čine savest jednog naroda, njegovu prošlost, kao i budućnost.

- Knjiga je večna u ma kom obliku. Zar dokaz njenom trajanju nismo svi mi ovde - zaključio je on.

Ovaj Dan sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije je spomen stradanja jednog naroda, njegove kulture, ali i poziv sugrađanima na sećanje i odgovornost.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dan sećanja na rušenje Narodne biblioteke: Da se knjige vrate na Kosančićev venac

Izvor: Blic, 06.Apr.2015

Dan sećanja na rušenje Narodne biblioteke Srbije u Drugom svetskom ratu obeležen je danas na lokalitetu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu. Prisutnima su se obratili ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Laslo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.