OPREZ Voda na kupalištu Lido nije za kupanje

Izvor: Blic, 29.Jul.2015, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPREZ Voda na kupalištu Lido nije za kupanje

Prema najnovijim rezultatima ispitivanja Zavoda za javno zdravlje ne preporučuje se kupanje na kupalištu Lido, zbog zabeleženog pogoršanja mikrobiološkog kvaliteta u odnosu na prethodna ispitivanja. Voda Savskog jezera je pogodna za kupanje i rekreaciju.

Iz preventivnih razloga, s obzirom na to da se radi o prirodnoj vodi koja se za razliku od bazenskih voda ne dezinfikuje, Gradski zavod za javno zdravlje preporučuje tuširanje nakon svakog izlaska iz vode, kao i izbegavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ronjenja u toku kupanja.

- Pogoršanje mikrobiološkog kvaliteta se ogleda u povećanju broja mikroorganizama u odnosu na nivo koji je dozvoljen u vodi za kupanje prema domaćem propisu. Do pogoršanja je došlo zbog višednevnih visokih temepratura i pada vodostaja Dunav - kaži u GZJZ.

Poznato je da na kvalitet vode Dunava u Beogradu utiču, kako kvalitet vode koja dotiče sa uzvodnog područja, tako i ispuštanje sanitarne otpadne vode na potezu Gornjeg Zemuna i Batajnice.

U uslovima niskog vodostaja ovaj uticaj je presudan za mikrobiološki kvalitet vode.

- U uslovima lošeg mikrobiološkog kvaliteta vode moguće su u određenim slučajevima, posebno kod dece, starih i osoba sa oslabljenim imunitetom, infekcije vidljivih sluzokoža, urinarnog trakta, kao i sistema organa za varenje u slučaju gutanja veće količine zagađene vode. Zbog lošeg kvaliteta vode ne preporučujemo kupanje na kupalištu "Lido".  Ako se građani ipak kupaju, na sopstvenu odgovornost, obavezno je tuširanje nakon svakog izlaska iz vode i izbegavanje zaranjanja, kako bi se izbegao kontakt vode sa vidljivim sluznicama - savetuju u GZJZ.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dunav kod Lida nije za kupanje

Izvor: Politika, 29.Jul.2015

Do pogoršanja kvaliteta vode je došlo zbog višednevnih visokih temperatura i pada vodostaja..Temperature koje se ovih dana „vrte” oko 30. podeljka naterale su mnoge sugrađane da spas od vrućine nađu na rekama i bazenima. Ali. nadležni savetuju oprez, jer stručnjaci Gradskog zavoda za javno...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.