Ne davimo Beograd: Nedopstivo da se Zakon o glavnom gradu nađe u Skupštini bez javne rasprave

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Maj.2019, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne davimo Beograd: Nedopstivo da se Zakon o glavnom gradu nađe u Skupštini bez javne rasprave

Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je danas nadležne organe da odmah "povuku predloženi tekst predloga Zakona o glavnom gradu iz skupštinske procedure", jer je, kako su naveli, "nedopustivo da se nađe pred narodnim poslanicima bez javne rasprave i aktivnog uključenja građana Beograda".

Inicijativa je ocenila da pored toga što su izmene Zakona "opet prošle bez javne rasprave", postoje problematični delovi koji "predstavljaju tendenciju pripreme za dalju privatizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << javnih dobara".

"Na osnovu ovog Predloga otvaranju se mogućnosti za privatizaciju celine ili delova komunalne mreže tako da one mogu biti u svojini vršioca komunalne delatnosti ili onoga kome je obavljanje te delatnosti grad Beograd poverio. Ovaj član je u suprotnosti sa članovima 10 i 11. Zakona o javnoj svojini koji propisuje šta su dobra od opšteg interesa, te da ona da moraju biti u javnoj svojini", piše u saopštenju Ne davimo Beograd.

U saopštenju se dodaje da je "nejasno je zašto je zakon u proceduri po hitnom postupku", jer kako navode, "izmene nisu suštinske i ne dovode do veće decentralizacije".

Navodi se i da je primetna želja da se ide na "dalje ograničavanje istinske samouprave putem institucije mesnih zajednica" ; kroz ukidanje "direktnih izbora za savet mesnih zajednica" i normiranje da će se "izbor vršiti u skupštini opštine na čijoj teritoriji se nalazi mesna zajednica".

"Pored ovih suštinskih problema vidljivo je i dalje smanjivanje transparentnosti rada kroz ukidanje obaveze gradonačelnika i Gradskog veća da namanje dva puta godišnje izveštavaju Skupštinu grada o izvršavanju odluka i drugih akata skupštine grada", piše u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Zakon o glavnom gradu pred poslanicima

Izvor: RTS, 22.Maj.2019

Skupština Srbije na novoj sednici raspravlja o izmeni zakona o glavnom gradu, čiji je cilj decentralizacija u korist građana. Prestonica će svoje nadležnosti moći da prenese na opštine, pa i u pogledu osnivanja javnih preduzeća i većih ovlašćenja u izdavanju građevinskih dozvola i...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.