Vesti

0

Ne davimo Beograd: Nedopstivo da se Zakon o glavnom gradu nađe u Skupštini bez javne rasprave

Autor: MIM

Izvor: Beta

Ne davimo Beograd: Nedopstivo da se Zakon o glavnom gradu nađe u Skupštini bez javne rasprave

Inicijativa je ocenila da pored toga što su izmene Zakona "opet prošle bez javne rasprave", postoje problematični delovi koji "predstavljaju tendenciju pripreme za dalju privatizaciju javnih dobara".

"Na osnovu ovog Predloga otvaranju se mogućnosti za privatizaciju celine ili delova komunalne mreže tako da one mogu biti u svojini vršioca komunalne delatnosti ili onoga kome je obavljanje te delatnosti grad Beograd poverio. Ovaj član je u suprotnosti sa članovima 10 i 11. Zakona o javnoj svojini koji propisuje šta su dobra od opšteg interesa, te da ona da moraju biti u javnoj svojini", piše u saopštenju Ne davimo Beograd. 

U saopštenju se dodaje da je "nejasno je zašto je zakon u proceduri po hitnom postupku", jer kako navode, "izmene nisu suštinske i ne dovode do veće decentralizacije".

Navodi se i da je primetna želja da se ide na "dalje ograničavanje istinske samouprave putem institucije mesnih zajednica" ; kroz ukidanje "direktnih izbora za savet mesnih zajednica" i normiranje da će se "izbor vršiti u skupštini opštine na čijoj teritoriji se nalazi mesna zajednica".

"Pored ovih suštinskih problema vidljivo je i dalje smanjivanje transparentnosti rada kroz ukidanje obaveze gradonačelnika i Gradskog veća da namanje dva puta godišnje izveštavaju Skupštinu grada o izvršavanju odluka i drugih akata skupštine grada", piše u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR