Izvor: Politika, 18.Jun.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mreža puca zbog „divljaka”

EDB može da žitelje pojedinih naselja priključi na mrežu, ali to ne dozvoljava slovo zakona

Zakon o izgradnji objekata iz 2001. godine naneo je dosta muka „Elektrodistribuciji Beograd” jer je, kako kažu, izazvao urbanistički haos u glavnom gradu, posle čega je, naglašavaju u komunalnom gradskom preduzeću, došlo i do energetskog ršuma u gradu. Teškoće oko elektrosnabdevanja imaju korene i u ranijem periodu tako da, kaže Stevan Milićević, direktor EDB-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stanovnici naselja koja se već godinama susreću sa tim problemom i ove zime mogu da očekuju duge i česte prekide u snabdevanju strujom.

– Krivci za to su državne i gradske vlasti jer nam zakonski ne dozvoljavaju da izgradimo neophodne distributivne objekte, a tamo gde ih ima nemamo dozvolu da struju uvedemo u brojna zdanja koja nisu legalizovana. Ni jezgro Beograda zimus neće imati odgovarajući nivo pouzdanosti u napajanju strujom, sve dok se ne izgradi trafostanica „Beograd 20” u Mirijevu – ističe Milićević.

Problem je u tome što EDB u sredinama gde cveta divlja gradnja, kao što je Kaluđerica, ima dovoljno struje da snabde potrošače, ali im zakonski propisi smetaju da uvedu električnu energiju u njihove domove. To za sobom povlači novi problem jer se onda žitelji Kaluđerice, Ledina i Miljakovačke šume, na primer, „na divlje” priključuju na elektromrežu, opterećuju je, izazivaju kvarove, pa struju često nemaju ni oni koji su je legalno dobili.

– Ne krivim građane koji nam kradu struju, ne mogu ljudi kao u srednjem veku kuće da osvetljavaju svećama. Oni traže da im uvedemo struju i hoće da je plaćaju, ali zakon nam ne dozvoljava da na mrežu priključimo nelegalne objekte ili one koji nisu do 13. maja 2003. godine prijavljeni za legalizaciju. Pa znate li koliko je zdanja bez dozvole izgrađeno posle 2003. godine, a ako ih priključimo na elektromrežu, terete nas da smo učinili krivično delo. Onda oni nađu majstora koji ih „na divlje” nakači na našu mrežu. U više navrata sam od Velimira Ilića, ministra za infrastrukturu, i Aleksandra Popovića, ministra za energetiku, tražio izmenu zakona. Rekli su da sam u pravu, da će pomoći, ali kada dođemo do pravnika, oni kažu da ne može tako i problem godinama stoji – ističe Milićević.

Pre 2001. godine postojala je gradska odluka kojom je bila rešena ova nelogičnost. U Kaluđerici je problem zbog čestih preopterećenja mreže protekle zime naročito bio vidljiv. U EDB-u kažu da je apsurd što su tamo izgradili trafo, da bi sve nelegalne potrošače mogli da podmire strujnim napajanjem, ali to je zakonski neizvodljivo. Kada se nelegalno priključe, onda se i greju na struju, jer je ne plaćaju, pa preopterećuju mrežu.

– Kada zimi zbog preopterećenja postojeće mreže nastane kvar, nije kriva EDB, već vlasti koje su dozvolile nelegalnu gradnju u Beogradu. U nelegalno sagrađenim naseljima kao Altini i Miljakovačkoj šumi kuće nisu ucrtane u planska dokumenta, pa ne možemo onda da dobijemo planove koridora kojima bi postavili elektromrežu i naravno da će tamo da cveta krađa struje. Činimo sve što je moguće da sprečimo kvarove usled preopterećenja mreže i ne krivimo činovnike iz gradskih sekretarijata, koji samo rade ono što im je naloženo, već ljude na višim nivoima koji ne dozvoljavaju da podzakonskim dokumentima rešimo problem – ističe direktor Milićević.

Prema njegovom mišljenju, postoje dva rešenja. Prvo, da sruše sve nelegalne objekte, što sumnja da je izvodljivo, jer bi onda trebalo sravniti sa zemljom Altinu, Kaluđericu i Miljakovačku šumu, na primer. Drugo rešenje direktor EDB-a vidi u izdavanju privremenih priključaka nelegalnim objektima, pa ako kasnije nadležni donesu odluku da ih ruše, neće ni biti trajno uvršćeni u elektromrežu.

Sandra Alagić, predstavnik za medije EDB-a, ističe da ovaj problem treba urgentno rešiti nekom zakonskom izmenom, kako bi bar neke objekte pre početka zime priključili na mrežu.

– U Beogradu je veći haos nego u drugim gradovima i kada u njemu, zbog „divljih” priključaka, nestane struje nije isto kao kada je nema u Leskovcu – objašnjava Alagićeva.

D. Jokić

[objavljeno: 18/06/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.