Mladi lekari dežuraju za – džabe

Izvor: Politika, 21.Jun.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi lekari dežuraju za – džabe

U nekim institutima KCS medicinari bez specijalizacije rade duple smene bez nadoknade. – Ugledni profesori smatraju da su doktori s pravom nezadovoljni

U nekoliko instituta Kliničkog centra Srbije dežurstva mladim kliničkim lekarima, koji još nisu završili specijalizaciju, nisu plaćena, što je u suprotnosti sa zakonskim odredbama, smatra grupa medicinara koja je o ovoj nesvakidašnjoj pojavi obavestila novinare našeg lista. Oni napominju da ih često stavljaju na dežurstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << samo sa još jednim lekarom specijalistom, što takođe ne bi smelo da se dešava, ali da o svemu tome ne smeju da ulože prigovore nadležnima iz straha da će dobiti otkaze.

Kako saznajemo, rukovodstvo Instituta za hematologiju KCS oslobodilo je dežurstava mlade lekare upravo zbog toga što im dodatni sati rada nisu bili isplaćivani, a prof. dr Darinka Bošković, direktorka ove ustanove kaže da takav odnos nije human.

– Tačno je da kod nas lekari koji nisu specijalizirali ne dežuraju. Nije u redu da su tu po 24 sata i noću, a da ne dobiju naknade. Ali, s druge strane mislim da je šteta da oni koji rade u urgentnim granama medicine ne dožive sve ono što nosi dežurstvo sa sobom, jer se tada najbolje uči. Bilo bi dobro da na dežurstvima budu uz specijalistu i gledaju kako treba postupiti u kojoj situaciji – istakla je dr Bošković.

Profesor dr Siniša Pavlović, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti KCS, objašnjava da su mladi lekari s pravom nezadovoljni, jer svaki rad treba da bude plaćen, posebno dodatni.

On napominje da nije upoznat sa detaljima zbog čega je došlo do ovog problema i da bi bilo nekorektno da komentariše šta se dešava, kada nije upoznat sa detaljima.

Ipak, s druge strane, Zoran Petković, pomoćnik direktora Kliničkog centra Srbije, tvrdi za „Politiku” da u ovoj zdravstvenoj ustanovi svih sedam hiljada radnika redovno prima zarade i sve ono što im po zakonu pripada, uključujući i naknade za dežurstva i noćni rad.

– Niko se nije obratio upravi da se požali na taj problem. Ako im nešto treba neka se obrate nama. KCS ne duguje ni jedan dinar zaposlenima i sve na vreme isplaćuje – naglasio je Petković.

Dr Nevenka Dimitrijević, portparol Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, kaže da je problem u tome što je u većini zdravstvenih ustanova organizacija službi loša. Ona ističe da se mlađi lekari češće stavljaju na dežurstva, pa i da im se to ne plaća, a da je po zakonu maksimum 40 sati dežurstva mesečno.

– Malverzacije sa dežurstvima postoje. Znam kolegu koji je radio i 80 sati, a isplatili su mu kao da je dežurao 40 sati. Negde se subotom i nedeljom radi po 12 sati, a isplaćuje osam. Problem je što rukovodioci krše zakon. Ako nije po propisu da se mladi lekari stavljaju kao drugi dežurni u smenu, bez trećeg specijaliste, to ne sme da se radi. S druge strane, znajući da se ovo dešava, mladi medicinari su oslobođeni dežurstva – rekla je Dimitrijevićeva.

Ona objašnjava da je srž cele priče da poslodavci krše zakon, a da pri tom ne postoji institucija koja će ih naterati da ga poštuju, jer ima slučajeva kada su se lekari obratili direktorima za pomoć, a da su se ovi oglušili o njihove molbe.

D. Davidov-Kesar

[objavljeno: 21/06/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.