Medvedev u Centru Sava: Čuvanjem istine o ratu čuva se i sećanje na junake

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Okt.2019, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev u Centru Sava: Čuvanjem istine o ratu čuva se i sećanje na junake

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je večeras na svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda, da je najbolji način da se sačuva sećanje na one koji su izvojevali tu pobedu očuvanje istine o ratu.

"Ne treba da bude pokušaja da se nešto zamaskira ili da se zaboravi, svi znamo za neviđenu surovost fašista. Svaki Srbin će uvek pamtiti Kragujevac. O tome treba govoriti jasno i otvoreno van političkih i bilo kojih drugih modeliranja i to je najbolji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << protivotrov za ono što se danas dešava u našem svetu", rekao je Medvedev na svečanoj akademiji u Centru Sava.

Medvedev je rekao da je pobeda u Beogradu izvojevana zahvaljujući onima koji danas sede u sali i onih kojih više nema među nama i upravo je zato ona tako vredna i toliko je važno sećanje na one koji su tu pobedu dobili.

"U našim domovima čuvamo fotografije rođaka, ali praktično nema nijedne porodice u našim zemljama koje rat nije pogodio i upravo s tim fotografijama na Dan pobede naši ljudi izlaze na ulice, što smatram da je to veoma važno", rekao je ruski premijer.

On je podsetio da je u 19. veku Rusija podržala Srbiju u borbi za nezavisnost, da su u Prvom svetskom ratu obe zemlje takođe bile zajedno, a u Drugom svetskom ratu su bile deo antihitlerovske koalicije, prenosi agencija Sputnjik.

"Tada smo bili veoma bliski i uveren sam da će tako uvek biti", rekao je Medvedev.

Svečanoj akademiji su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, patrijarh srpski Irinej, predstavnici Grada Beograda, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i ratni veterani.

Prisustvom na svečanoj akademiji završava se poseta Medvedeva Srbiji.

Medvedev: Srbija prijatelj u borbi protiv revizionizma

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je danas u Beogradu da je Srbija jedna od nevelikog broja zemalja koja je Rusiji prijatelj koji na isti način ocenjuje istorijske događaje u vreme sve većeg revizionizma.

"Ponekad prekrajanje istorije dobija odvratne forme, posebno kada se radi o nekim stvarima o kojima ne sme biti spora. Tačke gledišta su jedna stvar, ali neke stvari moraju biti iznad političke trgovine", rekao je Medvedev na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Medvedev je izjavio da "ne idealizuje države".

"Narodi su istinski tvorci istorije. Naši narodi su ovde pobedili fašizam i oslobodili Evropu od koncentracionih logora, ubijanja i ropstva", izjavio je ruski premijer.

                                                                                           Foto: Beta / Darko Vojinovic

Prema njegovim rečima, iako je Drugi svetski rat sve dalje i dalje u istoriji, događaji kao današnji su još važniji jer na današnje generacije pada odgovornost da očuvaju istorijsko sećanje.

"Kad smo danas polagali vence na groblju, došlo je mnogo mladih ljudi. Važno je da omladina razume koliko je vredan mir i koliko su naši preci uradili da bismo imali mir", rekao je Medvedev.

Ruski premijer je izjavio da Srbija i Rusija razmatraju probleme kao partneri i da imaju zadatak da odnose maksimalno razviju na osnovu pragmatičnosti kao i da je prijateljstvo zasnovano na pragmatizmu "deviza za budućnost".

Rusija, naveo je Medvedev, podržava evrointegracije Srbije dok je to "u interesu srpskog i ruskog naroda".

On je naveo da Rusija ima mnogo investicija u Srbiji, među kojima i gasovod "Turski tok" za koji je izrazio uverenje da će uskoro proraditi, i naveo da danas potpisani sporazumi "svedoče o razvoju srpske ekonomije".

Medvedev je posebno izdvojio infrastrukturne projekte kao i sporazum o stvaranju centra za nuklearne nauke u Srbiji. Taj centar je, prema njegovim rečima, "znak da verujemo jedni drugima".

On je ponovio i stav Rusije o poštovanju suvereniteta Srbije na Kosovu i rezolucije 1244.

"Uvek smo govorili da polazimo od pune podrške Srbiji, i tako će i ostati", izjavio je Medvedev.

Medvedev se za kraj podsetio svoje posete Beogradu od pre tačno 10 godina i naveo da su tada vremenske prilike bile mnogo gore.

"Vreme je možda simbol naših odnosa", izjavio je ruski premijer.

Vučić: Čast što s Rusijom slavimo oslobođenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je velika čast što je ruski premijer Dmitrij Medvedev u Beogradu da zajedno sa Srbijom obeleži oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu.

"Osećamo čast jer zajedno s nama obeležavate oslobođenje Beograda, kada su partizani i Crvena armija ušli u grad i oslobodili ga od fašista. S ponosom kažem da kao narodi danas predstavljamo snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije i drugačijeg tumačenja svega iz Drugog svetskog rata", rekao je Vučić novinarima posle sastanka s ruskim premijerom.

Prema njegovim rečima, poseta Medvedeva je "dokaz da Srbija i Rusija neće dozvoliti da se istorija preinači".

"Uvek ćemo pokazivati najveće poštovanje za srpske i ruske heroje koji su oslobodili našu zemlju, a u slučaju Rusa i celu Evropu", izjavio je Vučić.

On je izjavio da su odnosi Srbije i Rusije možda i najbolji u proteklih nekoliko decenija.

"Mogu reći da su nam odnosi na možda najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, puni iskrenog poverenja, uvažavanja i razumevanja stavova", rekao je Vučić na konferenciji za novinare s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Vučić je rekao da je to veoma važno za Srbiju kao "manjeg partnera" i da Beograd uvek može računati na podršku Rusije.

Ekonomska saradnja je sve bolja, rekao je Vučić i dodao da je Srbija zainteresovana za nastavak saradnje u svim oblastima.

On je takođe zahvalio Medvedevu na pomoći Rusije u opremanju Vojske Srbije savremenijom i kvalitetnijom opremom.

Počeo sastanak Medvedeva i Vučića

Sastanak ruskog premijera Dmitrija Medvedeva i predsednika Srbije Aleksandra Vučića počeo je večeras u Palati Srbija.

"Za nas je čast što ste baš danas u Beogradu kada obeležavamo 75. godišnjicu oslobođenja i to je potvrda iskrenih i prijateljskih odnosa među našim zemljama", rekao je Vučić na početku sastanka i poželeo ruskom premijeru dobrodošlicu.

Vučić i Medvedev posle sastanka razmeniće poklone i potpisane bilateralne sporazume, nakon čega je predviđeno obraćanje medijima.

Ruska agencija Sputnjik prenela je da će Vučić Medvedevu pokloniti ikonu Svetog Arhanđela Mihajla. Agencija je dodala da će tokom posete biti potpisano 11 sporazuma.

Pored sporazuma o vraćanju nedostajućeg lista Miroslavljevog jevanđelja potpisuju se i sporazum o rekonstrukciji pruge Beograd-Bar od Valjeva do crnogorske granice, sporazum o izvoznom kreditu, o kontroli bilja, izgradnji centra za nuklearna istraživanja i o sprečavanju carinskih prekšaja u vazdušnom saobraćaju.

Medvedev je odmah po dolasku u jednodnevnu posetu Beogradu razgovarao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i prisustvovao je prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2019" na vojnom aerodromu u Batajnici.

Ruski premijer je potom sa premijerkom položio vence na Spomen-groblju Oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

                                                                                          Foto: Beta/ Slobodan Miljević

Medvedev završava posetu prisustvom svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom Svetskom ratu.

Premijeri Rusije i Srbije razgovarali o nastavku saradnje

Premijeri Rusije i Srbije Dmitrij Medvedev i Ana Brnabić razgovarali su danas u Beogradu o daljem jačanju političkih odnosa i strateškog partnerstva dve zemlje, kao i o produbljivanje saradnje u svim oblastima, saopštio je ured srpske premijerke.

"Potvrda dobrih odnosa je i to što će danas biti potpisan veliki broj važnih sporazuma o saradnji, čime se realizuju dogovori postignuti tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu početkom godine", navodi se u saopštenju.

Ana Brnabić istakla je da je Srbija zahvalna Putinu na pozivima koje je uputio predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti Rusiju do kraja godine, kao i na pozivu da učestvuje na svečanostima povodom 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu u maju sledeće godine, i istakla da je to velika čast za Srbiju i potvrda savezništva i prijateljstva.

"Zahvalni smo Ruskoj Federaciji na čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na podršci protiv članstva tzv. Kosovo za članstvo u međunarodnim organizacijama", rekla je ona i dodala da je Srbija posvećena nastavku dijaloga u cilju kompromisnog rešenja.

Brnabićeva i Medvedev razgovarali su o predstojećoj poseti predsednice Vlade Srbije Moskvi, tokom koje će biti potpisan sporazum Srbije i Evroazijske ekonomske unije o slobodnoj trgovini.

Premijeri su razgovarali i o projektima saradnje u oblasti energetike i infrastrukture. Započeta je izgradnja gasovoda na teritoriji Srbije od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom koji zajednički sprovode JP Srbijagas i Gazprom, a u toku je i projekat rekonstrukcije i modernizacije otvorene pruge na deonici Stara Pazova-Novi Sad.

Razgovarali su i o realizaciji Ugovora za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture Srbije, kao i jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji, ukupne vrednosti 230 miliona evra.

Brnabićeva i Medvedev istakli su i važnost negovanja antifašističkih vrednosti koji su temelj moderne Evrope i poštovanja velikog broja žrtava srpskog i ruskog naroda u borbama za slobodu tokom Drugog svetskog rata, dodaje se u saopštenju.

Medvedev: Svu pomoć Srbiji, mirno rešenje na osnovu Rezolucije 1244

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da Rusija podržava Sbiju i spremna je da joj pruži svaku pomoć u očuvanju njenog teritorijalnog suverentita i integriteta, napominući da je Rusija samo za mirno rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta Bezednosti.

"Želimo stabilan Balkan i saradnju sa svim zemljama na Balkanu", rekao je Medvedev u obraćanju u Skupštini Srbije.

On je podsetio da je i pre deset godina bio u Srbiji, dodajući da su i tada odnosi bili na visokom nivou, prijateljski, ali i da se u usponu i karatekriše ih međuosobno veliko razumevanje.

"Visoko cenimo da Srbija nije uvela sankcije Rusije uprkos velikim pritiscima", rekao je Medvedev.

On je najavio da će 25. oktobra u Moskvi biti premijerka Srbije Ana Brnabić kako bi se potpisao  sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, koja funkcioniše na ravnopravnim osnovama, ostvarujući pragmatične interese članica.

Govoreći o Evropskoj uniji, on je rekao da ne treba zemljama nametati izbor između Istoka i Zapada, već im prepustiti da postupaju u skladu sa svojim sopstvenim interesima.

On je rekao i da je Rusija zainteresovana za partnerski odnos sa EU, zasnovan na obostranom poštovanju.

Ruski premijer Medvedev danas u Beogradu

Ruski premijer Dmitrij Medvedev stigao je danas u Beograd a na aerodromu "Nikola Tesla" ga je dočekala premijerka Srbije Ana Brnabić.

                                                                                          Foto: Beta/ Slobodan Miljević

Medvedev će tokom posete o bilateralnim odnosima Srbije i Rusije razgovarati s predsednikom Aleksandrom Vučićem kao i sa Brnabić.

Ruski premijer će najpre prisustvovati vojnoj vežbi povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, a potom će mu ispred Palate "Srbija" biti priređen svečani doček.

Tu će biti održan sastanak s Brnabić.

Dvoje premijera će potom položiti vence na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, a planirano je i da se ruski premijer obrati poslanicima srpskog parlamenta.

Zatim će uslediti sastanak Medvedeva s Vučićem, nakon čega je predviđeno potpisivanje sporazuma i izjave za medije.

Na kraju posete Medvedev će prisusvovati svečanoj akademiji u Sava centru povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.