Komunalna policija - Plaše ih se i bez  kazni

Izvor: Press, 16.Nov.2010, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunalna policija - Plaše ih se i bez kazni

Kada vide komunalne policajce sugrađani pažljivo prelaze ulicu, drže pse na povocima i ne bacaju otpatke po trotoarima. Građani prijavljuju i lavež pasa, bacanje opušaka, komšije koje su zapalile roštilj... Komunalni policajci već svojom pojavom na beogradskim ulicama zavode red. Kad ih vide, Beograđani pažljivo prelaze ulicu, raspituju se o kaznama, pse šetaju isključivo na povocima, a ulični preprodavci beže čim ugledaju tročlanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << patrolu. Telefoni operativnog centra su se usijali, a sugrađani prijavljuju pogrešno parkiranje, bacanje opušaka na ulicu, lajanje pasa, pa čak i da je komšija raspalio roštilj na terasi!Katarina Kriško, šef jednog od timova Komunalne policije, kaže za Press da će prioriteti u radu njene službe biti sprečavanje preprodaje robe na gradskim trotoarima, kontrola parkiranja i taksi prevoza, kao i sprečavanje bespravne gradnje.
Dobro izreklamirani
- Iako je sada samo period upoznavanja, ulični prodavci dosta su uplašeni našom pojavom. Većina njih, čim nas ugleda, ostavi robu i pobegne. Očigledno je da smo dobro izreklamirani u medijima - našalila se Katarina, i dodala da je, ipak, većina sugrađana oduševljena činjenicom da je služba Komunalne policije počela da radi, pa ih često zaustavljaju samo kako bi im čestitali ili ih upoznali.
- Obraćaju nam se zbog komunalnih problema, pitaju gde može da se prijavi neki nered, zaustavljaju nas i pitanjima kako da dođu do pojedinih lokacija ili nam se obraćaju za savete u vezi sa gradskim odlukama. Ipak najveći broj pitanja odnosi se na period kada ćemo da počnemo da kažnjavamo komunalni nered - priča Katarina.
Inače, radni dan komunalnog policajca počinje tako što ga sačeka nalog sa lokacijama koje treba da obiđu. Patrole još nisu dobile svoje rejone, ali će vrlo brzo nadgledati teritorije svih beogradskih opština. Katarina Kriško kaže da trenutno obilaze sve ulice u gradu kako bi upoznali građane i komunalne probleme, a za dve nedelje stižu i nova naređenja.
- Radimo trenutno u dve smene, po 36 policajaca, a kroz dve nedelje uvodimo i treću smenu. Imamo po 11 timova u smeni i uglavnom su tri komunalna policajca u patroli. Trenutno nemamo „svoju" opštinu, menjamo se kako bismo upoznali sve komunalne probleme. Smatram da je to trenutno najbolje rešenje jer, u suprotnom, stacioniranjem na samo jednoj lokaciji ne bismo mogli da upoznamo sve aspekte ovog posla. Pretpostavljam da će, kao što je i najavljeno, podela rejona da usledi kroz dva meseca, čime će građani moći da steknu poverenje u komunalni tim koji je zadužen za njihove probleme i sugestije - rekla je Katarina.
Više od 300 prijava dnevno
Telefonska linija operativnog centra Komunalne policije dnevno primi oko 300 poziva. Kako kažu u upravi centra, telefon je počeo da zvoni još za vikend.
- Prve pozive primili smo čim je u medijima objavljen broj operativnog centra naše službe. Ipak, ljubazno smo objasnili svim građanima da tek od ponedeljka možemo da saslušamo njihove probleme. Sve prijave se beleže, a patrole šalju tamo gde su problemi prioritetni. Nekome smeta lajanje pasa ili komšija koji pravi roštilj na terasi. Dakle, sugrađani prijavljuju sve što ih tišti bilo da je to bacanje pikavaca, pucanje kanalizacionih cevi ili nepropisno parkiranje - rekli su u operativnom centru Komunalne policije.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Građani se najviše žale na buku

Izvor: Danas, 17.Nov.2010, 00:48

Dugo očekivana komunalna policija napokon je na gradskim ulicama. Mnogi sugrađani nadaju se da će upravo komunalni policajci rešiti mnoge gradske komunalne probleme. Na ulicama su tek 104 komunalna policajca, a problema je mnogo.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.