Kaznama teraju taksiste da skuplje voze putnike

Izvor: Blic, 18.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kaznama teraju taksiste da skuplje voze putnike

Protiv više od 100 taksista koji nisu poskupeli za 15,2 odsto, u skladu sa odlukom Skupštine grada, inspektori su podneli prijave sudiji za prekršaje, a drugi, koji voze po starim cenama, su dobilo rok od pet dana da taksimetre prilagode novom cenovniku. Ipak, većina taksi udruženja i dalje odbija da podigne cene svojih usluga.



Većina po starim cenama

„Beogradski" nove cene

„Aurora" nove cene

„Naksi" nove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << cene

„CD pepsi" nove cene

(30 odsto popust na poziv)

„Žuti" stare cene

„Plavi" stare cene

(20 odsto popust na poziv)

„Beotaksi" stare cene

„Gold" stare cene

(20 odsto popusta na poziv)

„Alo" stare cene

(20 odsto popusta na poziv)

„Luks" stare cene

„Pink" stare cene

„Alfa" stare cene

(20 odsto popusta na poziv)

„Taksi Bel" stare cene

- Tokom protekle nedelje kontrolisano je oko 1.000 taksista. Pored 100 prijavljenih sudiji za prekršaje, uhvaćeno je još oko 500 koji voze po starim cenama. Onima koji su prijavljeni sudiji za prekršaje je istekao rok da podese taksimetre, a drugima je za baždarenje dato još pet dana - objašnjava Vladan Luković, gradski sekretar za inspekcijske poslove.

Odluku o poskupljenju su 4. marta donele gradske vlasti na osnovu predloga 16 taksi udruženja i sindikata „Nezavisnost". Ipak, cene su za sada podigli samo „Beogradski taksi", „Aurora", „Alo taksi", „Pepsi taksi" i oko 700 samostalaca. Uprkos činjenici da se kazne za nepoštovanje ove odluke kreću od 12.000 dinara, za one koji su registrovani kao preduzetnici, do 500.000 dinara za pravna lica, većina taksista i dalje odbija da poskupi.

- Neka inspekcija radi svoj posao, mi ćemo poskupeti tek kada to budu svi uradili. Zašto da podignemo cene ako moramo da damo popust od 20 odsto na telefonski poziv, a tako se i manipuliše građanima. Druga bi priča bila kada bismo imali taksimetre sa fiskalnim kasama koje automatski očitavaju popust, a ne da svaki taksista to sam obračunava, što je i gubljenje vremena - ističe Aleksandra Bjelić, predsednik skupštine „Žutog taksija".

Zoran Alimpić, v.d. gradonačelnik, je pozvao taksiste da zvanično zatraže da im se odobri korišćenje starog cenovnika, a ako to neće da urade, da poštuju gradsku odluku o povećanju cena.

Prema novom cenovniku, start u sve tri tarife košta 98 dinara, vožnja po kilometru u prvoj tarifi staje 44 dinara, po drugoj tarifi cena je kao i u prethodnom periodu 52 dinara, dok je u trećoj tarifi, kilometar 88 dinara.

Sat čekanja košta 540 dinara umesto dosadašnjih 400. Druga tarifa primenjuje se i nedeljom od 22 do šest časova narednog dana. Prema studiji koju je naručio grad Beograd, predviđeni broj taksista u glavnom gradu je 4.752, a na ulicama legalno i nelegalno radi oko 7.000 taksi prevoznika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.