Jogurt najskuplji u pekarama

Izvor: Blic, 10.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jogurt najskuplji u pekarama

Veliki broj Beograđana jutarnji obrok najčešće kupuje u pekarama. I dok jedni uz burek ili peciva obavezno kupuju i jogurt ili mleko, ima i onih kojima nije teško da od pekare prošetaju do prve radnje jer im je u tim objektima kupovina mlečnih proizvoda isplativija. Primera radi, čaša jogurta u pekarama košta najmanje 20, dok u radnjama za ovaj proizvod treba izdvojiti oko 14 dinara.

Beograđanka Svetlana Pavković priča kako naviku da doručkuje kiflu i jogurt vuče >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << još od osnovne škole, koje je kaže do skora kupovala isključivo u pekarama.

- Tako mi je bilo zgodnije jer je sve bilo na jednom mestu, međutim kad sam pre dva meseca slučajno sa koleginicom svratila u „Mini Maksi" od te navike sam naglo odustala. Naime, razgledajući koje vrste jogurta nude u ovoj radnji, malo mi je falilo da padnem u nesvest kad sam videla da su njihove cene u zvaisnosti od vrste pakovanja niže nego u pekari za bar pet dinara. Tada sam odlučila da više nikada neću kupovati jogurt u pekari jer je to čisto bacanje para - kaže Svetlana.

Većina pekara u poslednje vreme nudi mleko i mlečne proizvode kompanije „Imlek", čije se cene u odnosu na radnje znatno razlikuju. Tako na primer u pekari „Status" u Ulici 27. marta za čašu jogurta „moja kravica" treba izdvojiti 20 dinara, jogurt „moja kravica" 250ml u pet ambalaži je 30 dinara, a toliko staju i jogurti „fit" i „bio balans" iste mililitraže. Jogurti „viva", „fit" i „bio balans" u flašici od pola litra koštaju 55, dok su im voćni joguri „jogud" od 330g 65 dinara. Za mleko AD od 250 ml ovde treba izdvojiti 30, a za čokoladno mleko „moja kravica" 250ml 35 dinara. S druge strane u „Mini Maksi" prodavnici koja je od ove pekare udaljena jedva 30-ak metara, jogurti su u zavisnosti od pakovanja jeftiniji za šest do osam, a mleka za pet do osam dinara.

- Nemamo iste uslove kupovine kao veliki lanci. Zbog velikih količina koje naručuju, pored rabata od 20 odsto, proizvođači im odobravaju i odloženo plaćanje robe od 30 do 60 i više dana. Za razliku od njih nama rabate ne daju, a robu moramo platiti u roku od sedam dana inače isporuke obustavljaju. Kad bi i mi dobili slične povlastice jogurt i mleko bi u pekarama bili jeftiniji. Ovako nemamo računicu da ih prodajemo po nižoj ceni - objašnjava Drago Bogićević, vlasnik pekare „Status", i dodaje da pekari na ove proizvode obračunavaju maržu u visini do 20 odsto.

Istu priču čuli smo i u pekari „Fontana" koja se nalazi u 27. marta 71, gde čaša jogurta „moja kravica" košta 22, jogurti „fit" i „viva" i „bio balans" od 0,25l su po 30, „viva" od 05 je 60, a „jogud" flašica od 330g je 60 dinara.

Jednostavno nemamo iste nabavne cene, što je i logično jer veliki lanci za razliku od nas malih nabavljaju ogromne količine ovih proizvoda. Tako je njihova prodajna gotovo izjednačena sa našom nabavnom cenom - kažu u ovoj pekari.

„Imlek" izgurao manje proizvođače

o skoro smo u ponudi imali i proizvode manjih mlekara, ali je potražnja mušterija toliko opala da ih je većina pekara skoro isključila iz ponude. Evo i ja sam juče poručio dva paketa jogurta mlekare „Granice" i sve mi je ostalo, pa sam za sutra otkazao novu narudžbu. Ljudi sve češće traže „imlekove" proizvode čije je pakovanje atraktivnije, zbog čega su preuzeli primat na tržištu - kaže Bogićević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.