Gradska uprava: Znamo šta je subvencija a šta ne

Izvor: Studio B, 07.Dec.2012, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradska uprava: Znamo šta je subvencija a šta ne

Gradska uprava reagovala je na saopštenje Ministarstva finansija da Beograd ima slobodu u definisanju izdataka.

Realna cena boravka jednog deteta u beogradskim vrtićima je viša od 19.000 dinara, a najveća cena koju roditelji plaćaju je 8.666 dinara, dok razliku plaća Grad i, iako u budžetskom smislu to nije subvencija, što Uprava grada Beograda veoma dobro zna, u širem smislu ona to jeste.   

"Izjava gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa odnosila se na ukupne >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << izmene propisa Ministarstva finansija i privrede, koji su Gradu Beogradu ukinuli značajne prihode namenjene daljem razvijanju grada, ali i većem učešću u finansiranju predškolskih ustanova", navodi se u saopštenju gradske uprave Beograda.   

Naravno da poznajemo "mehanizme na osnovu kojih se finansiraju obdaništa u lokalnim samoupravama", jer na osnovu Pravilnika o regresiranju dece u predškolskim ustanovama koji proizlazi iz četiri zakona, Grad Beograd godinama definiše regresiranje cene što je, ponavljamo, subvencija u širem smislu, navela je gradska uprava.   

"Takođe, uprava grada odlično zna šta znači subvencija u smislu Grupa konta 45 i u tom smislu grad Beograd je postupio po Uputstvu za izradu budžeta, u kojem se precizno navodi: 'Odlukom o budžetu iznos subvencija u 2013. godini planirati najviše do iznosa koji je opredeljen budžetom za 2012. godinu'", navela je gradska uprava.

 

Ministartstvo finansija: Beograd ima slobodu u definisanju izdataka

 

Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je da je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izneo neistinu kada je rekao da je republička vlada zabranila mogućnost da Beograd u narednoj godini dodatno pomogne beogradskim vrtićima.

U saopštenju Dinkicevog ministarstva ističe se da Grad Beograd ima apsolutnu slobodu u definisanju izdataka za finansiranje rada postojećih vrtića i izgradnju novih.

Gradu Beogradu je poručeno da u narednoj godini ima slobodu i da povećava izdvajanja za dečije vrtiće i da poboljša zarade vaspitačica, ali da istovremenom racionalizacijom poslovanja svih javnih preduzeća pojača ekonomsko uporište za tu meru, saopstva ministarstvo finansija.

 

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo iznenađeno Đilasovom izjavom

Izvor: RTS, 07.Dec.2012

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas pokazao je nepoznavanje mehanizama na osnovu kojih se finansiraju obdaništa u lokalnim samoupravama, kažu iz Ministarstva finansija povodom izjave Đilasa da je Vlada zabranila mogućnost da grad Beograd dodatno pomogne beogradskim vrtićima...Ministarstvo finansija...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.