Grad prodaje Rankovićevu vilu na Senjaku

Izvor: Politika, 03.Jul.2015, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad prodaje Rankovićevu vilu na Senjaku

BEOGRAD– Grad Beograd će na jesen oglasiti prodaju vile na Senjaku u kojoj je živeo nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Jugoslavije Aleksandar Ranković, najavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Vila se nalazi na placu od 40 ari, a ukupna tržišna vrednost objekta i zemljišta u junu 2013. godine, iznosila je 4.523.716,65 evra.

Međutim, kako je objasnio Mali, vrednost vile i placa biće ponovo procenjena, nakon čega će objekat biti ponuđen na prodaju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Mali je novinarima, nakon obilaska zdanja u ulici Andre Nikolića 5, rekao da vila pripada Gradu koji ju je dobio pre nekoliko godina u razmeni sa Olimpijskim komitetom Srbije i dodao da nikakav zahtev za restituciju nije stigao.

Zdanje je, dodao je gradonačelnik, pod prethodnom zaštitom, što znači da može da bude srušeno, ali da mora da se napravi neš[to slično ili identično tome.

„Ovo je pravi primer imovine Beograda koji ima veliku vrednost, a koja je u ovom trenutku mrtav kapital, jer samo pravi troškove zbog komunalija i održavanja. Gradu ne trebaju vile, hoteli, rezidencije i ovu vilu ćemo staviti na prodaju u septembru ili oktobru, čim završimo procenu vrednosti”, rekao je Mali, dodajući da je ispred vile od juče postavljeno obezbeđenje.

On je istakao i da u vilu do pre tri sedmice nije moglo da se uđe koliko je bila zapuštena i služila kao mesto okupljanja narkomana, ali su „Zelenilo Beograd” i „Gradska čistoća” radili da se plac i kuća bar malo očiste, kako bi Beograđanima prikazali bogatstvo koje Grad ima.

Podsetivši da Grad trenutno prodaje 26 stanova, Mali je naveo da će 22. jula biti održana licitacija za te objekte.

„To sve propada i niko ga ne koristi i zato želimo da taj mrtav kapital pretvorimo u novac, pa da taj novac iskoristimo za izgradnju vrtića, socijalna davanja i za sve što je Gradu i građanima neophpodno”, naglasio je gradonačelnik.

Površina kuće u Andre Nikolića 5 je 408 kvadratnih metara, gradnja je započeta pre Prvog svetskog rata, dok je vila poprimila današnji izgled po završetku rata.

Objekat se nalazi u okviru prostorne celine Senjak-Topčidersko brdo-Dedinje i uživa status dobra pod prethodnom zaštitom.

U vili u Andre Nikolića 5 je do 1983. godine živeo narodni heroj, osnivač Organa za zaštitu naroda OZNA, Titov venčani kum i ministar unutrašnjih poslova Jugoslavije Aleksandar Ranković.

Do 60-ih godina prošlog veka se kao vlasnik objekta vodila Smiljana Čavić rođena Ćuk, a kuća je u njenom vlasništvu bila 1958. godine, kada je zemljište masovno nacionalizovano. Ne postoje saznanja da je pre nje bilo drugih vlasnika objekta, ali do danas nije podnet zahtev za povraćaj imovine.

Vlasnik vile Grad je postao 2012. godine kada je zdanje dobio u razmeni sa Olimpijskim komitetom Srbije, koji je bio vlasnik vile od 2000. godine. Predviđeno je da OKS zauzvrat dobije poslovnu zgradu u okviru SRC „Tašmajdan”.

Beograd vlasnik 12.500 nekretnina,vrednost oko 500 milijardi

Grad Beograd poseduje 12.561 nekretninu, čija je ukupna vrednost oko 500 milijardi dinara, a kako je danas najavio gradonačelnik Siniša Mali do proleća 2016. godine biće formirana jedinstvena evidencija sve imovine kojom prestonica raspolaže.

Prema podacima Gradske uprave, kao imovina grada do sada je evidentirana 12.561 nekretnina - 10.166 lokala i 2.395 stanova. Među do sada evidentiranim gradskim nepokretnostima nalazi se i 41 objekat širom Srbije, kao i nekoliko u regionu, poput vile na Bledu i nekretnine na Hvaru.

Do proleća 2016. godine se očekuje da Sekretarijat za imovinsko - pravne poslove završi popis svih nekretnina u vlasništvu grada, nakon čega će biti formirana jedinstvena evidencija sa brojem i kvadraturom objekata, njihovom vrednošću i statusom: jesu li izdati u zakup i kome.

Gradonačelnik je u izjavi novinarima podsetio i da je u toku prodaja, putem javnog nadmetanja - licitacije, 26 stanova u javnoj svojini grada, koji se nalaze na teritoriji skoro svih gradskih opština.

Ti objekti se po strukturi kreću od jedne sobe do trosobnih stanova. Rok za prijavljivanje za kupovinu je 17. jul, a licitacija za sva lica koja do navedenog roka podnesu potpunu prijavu će biti održana 22. jula.

Procenjenu tržišnu vrednost stanova, koja predstavlja početnu cenu na licitaciji, utvrdila je Uprava javnih prihoda Beograda i kreće se od 6.840 evra do 86.000 evra.

U narednom periodu biće ponovo objavljen Oglas za prodaju poslovne zgrade u ulici Zeleni venac 18, ukupne korisne površine 7.462 kvadratna metara, što sa zajedničkim prostorom čini 8.301 metara kvadratnih.

Objekat će takođe biti prodavan u postupku javnog nadmetanja po procenjenoj tržišnoj vrednosti, kao početnoj ceni, od 3.984.504,71 evra.

Za septembar i oktobar ove godine, planira se prodaja garaža i poslovnog prostora u javnoj svojini Grada, a oglas će biti objavljen čim se steknu uslovi, propisani zakonom, za otuđenje nepokretnosti.

Sve nepokretnosti Grad će prodavati u postupcima javnog nadmetanja, koji je najtransparentniji za sve učesnike u postupku, a koji na najbolji način štiti interese Grada.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.