Grad pomogao obnovu i opremanje Klinike za pulmologiju

Izvor: Studio B, 08.Nov.2012, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad pomogao obnovu i opremanje Klinike za pulmologiju

Zamenica gradonačelnika Tatjana Pašić i zamenik sekretara za zdravstvo dr Aleksandar Stefoski posetili su Institut za pulmologiju Kliničkog centra Srbije.

Institut je zahvaljujući donaciji grada Beograda nabavio 12 kreveta i četiri antidekubitalna dušeka sa kompresorom i renovirao peto kliničko odeljenje. U ovoj zdravstvenoj ustanovi godišnje se hospitalizuje više od 4.000, a ambulantno pregleda više od 6.000 pacijenata.

- Grad Beograd je ove godine izdvojio >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << više od pet miliona dinara za nabavku kreveta i antidekubitalnih dušeka i obnovu mokrog čvora, vodovodnih instalacija i toaleta. Namera nam je da Beograđani i svi građani Srbije koji dolaze u ovako referentne ustanove imaju što bolje uslove za lečenje, kao i da podignemo kvalitet zdravstvenih usluga. Grad je u poslednje četiri godine u svoje zdravstvene ustanove uložio više od milijardu dinara da bi ih renovirao, adaptirao i obezbedio najsavremeniju opremu. Dom zdravlja u Surčinu je u izgradnji i treba da bude završen do kraja godine. Istovremeno smo investirali i u ustanove kojima grad nije osnivač, pa je 200 miliona dinara uloženo u uređenje i opremanje klinika Kliničkog centra Srbije - istakla je Tatjana Pašić.

Direktorka Instituta za pulmologiju dr Aleksandra Dudvarski Ilić zahvalila je gradu Beogradu što je prepoznao potrebe ove ustanove, u kojoj se leče pacijenti sa najtežim oblicima plućnih oboljenja.

- U proteklih godinu dana dva odeljenja su delimično renovirana, dok smo sredstvima grada i donacijama za jedinicu intenzivne nege, gde leže najteži bolesnici, nabavili 12 najsavremenijih elektropodesivih kreveta, u kojima pacijent može da leži u četiri položaja. Svi kreveti opremljeni su antidekubitalnim dušecima, naročito važnim za teške bolesnike, a nabavljena su i četiri antidekubitalna dušeka sa kompresorom, za nepokretne pacijente na respiratorima. Kupili smo i video grafoskope, a naročito smo ponosni na endobronhijalni ultrazvuk, koji se koristi za najsofisticiraniju dijagnostiku plućnih oboljenja i karcinom pluća - naglasila je dr Dudvarski Ilić.

Ružica Grujić iz Mladenovca, koja u klinici leži zbog opstrukcije pluća, kaže da joj prijaju i lepo uređen prostor i ljubaznost lekara i medicinskog osoblja.

- Kad već moram da ležim u bolnici, mnogo je lepše ležati na novim dušecima, u prostoriji u kojoj je sve novo i čisto. Usluga koju nam lekari i medicinske sestre pružaju je izvanredna: zaista se trude da nam boravak i lečenje budu što prijatniji - ističe Ružica.

Sekretarijat za zdravstvo je 2009. godine izdvojio sredstva za nabavku i ugradnju fasadne stolarije, ugradnju novog električnog lifta, higijensko krečenje i rekonstrukciju dotrajalih podova u Institutu za plućne bolesti i tuberkulozu KCS. Što se Kliničkog centra tiče, sredstvima grada urađene su rekonstrukcije i nabavljena je oprema za Urgentni centar, Kliniku za neurohirurgiju, Kliniku za kardiologiju, Kliniku za ginekologiju i akušerstvo, Kliniku za digestivnu hirurgiju, Hiruršku kliniku, Kliniku za neurologiju, Kliniku za grudnu hirurgiju i Kliniku za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju.

Grad Beograd je u prethodne četiri godine izgradio tri nova doma zdravlja u Mirijevu, Kamendinu i Kaluđerici i kompletno ih opremio, a rekonstruisano je i adaptirano više od 35 zdravstvenih stanica i ambulanti.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grad renovira i pomaže Institut za pulmologiju KCS

Izvor: Blic, 08.Nov.2012

Zahvaljujući donaciji grada, Institut za pulmologiju KC Srbije u kojem se godišnje leči više od 4.000 ljudi, nabavio je 12 kreveta i četiri antidekubitalna dušeka sa kompresorom i renovirao peto kliničko odeljenje. ..- Beograđani i svi građani Srbije koji dolaze u ovu ustanovu treba da imaju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.