Dečji klub olakšava adaptaciju beogradskih mališana u vrtićima

Izvor: Studio B, 13.Mar.2011, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečji klub olakšava adaptaciju beogradskih mališana u vrtićima

Vrata Dečjeg kluba u Francuskoj 32 otvorena su svakog radnog dana od 9 do 19 časova za sve beogradske mališane, starije od tri godine, naročito za onu decu koja su imala poteškoća da se adaptiraju u redovnim vrtićkim grupama.

U ovaj klub, koji radi već 17 godina u okviru Predškolske ustanove „Dečji dani", deca i roditelji dolaze kad njima to odgovara, povremeno ili redovno, a ostaju maksimalno četiri sata dnevno. Shodno dužini boravka, roditelji plaćaju dnevno >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << 270 dinara za boravak do četiri sata ili 3.700 dinara mesečno ako im deca dolaze svaki dan, a ovde se u dva termina održava i pripremni predškolski program.

- U Dečjem klubu svakodnevno boravi oko 60 dece i on je zamišljen kao otvoren prostor u kome deca iz svih krajeva Beograda mogu da dođu da se igraju i provedu kvalitetna četiri sata sa vaspitačicama, sami ili u prisustvu roditelja. Svakom detetu koje dolazi u klub otvaramo zdravstveni karton, tako da je neophodno da prilikom dolaska donesu potvrdu da je dete zdravo, jer je ovo ipak kolektiv - kaže za Beoinfo Snežana Nešić, direktorka PU „Dečji dani" i dodaje da deca na ovaj način mnogo lakše prihvataju vrtić.

Prema rečima Branislave Miljojković, rukovodioca Dečjeg kluba, ova vaspitno obrazovna ustanova takođe je preporučljiva za decu koje čuvaju bake i deke, jer im obezbeđuje adekvatnu socijalizaciju u kolektivu.

-Postoji poseban prostor za roditelje u kome mogu da se opuste, a dete ima svu slobodu da im tokom igre priđe, jer tako stiče sigurnost i poverenje. Ako dete traži posebnu pažnju, moramo brzo da reagujemo, da budemo zabavni i da znamo kako da ga kroz igru postepeno uključimo u grupu. Naš program rada se razvijao tokom godina i gradili smo ga zajedno sa decom i roditeljima i podrazumeva da se mi kao vaspitno obrazovna ustanova spontano i nenametljivo uključujemo u porodični sistem - ističe Miljojković.

Polazak deteta u vrtić je veliki korak u njegovom osamostaljivanju, a koliko će period prilagođavanja da traje - zavisi od deteta, ali i od saradnje roditelja i vaspitača. Gradska sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić objašnjava za Beoinfo da u adaptaciji dece učestvuju i pedagozi, psiholozi, socijalni radnici i defektolozi i da ona obično traje od jednog do tri meseca.

- Boravak deteta u vrtiću se postepeno produžava i to zavisi od samog deteta. Vrtić nije samo sigurno mesto gde deca borave dok su im roditelji na poslu, već mesto gde nauče da su društvena bića, gde nauče da primaju i daju i da se izbore za svoje mesto. Postoji različiti oblici socijalizacije od celodnevnog i poludnevnog boravka u vrtićima, večernjih grupa, Bebi servisa, kao i Dečjeg kluba gde se deca igraju i uz pomoć vaspitača razvijaju kreativnost, a da pri tom ne moraju da borave 12 sati, a ovde se takođe radi po programima i preporukama Ministarstva prosvete - objašnjava Ljiljana Jovčić i dodaje da će od septembra deci biti omogućeno da i vikendom borave u vrtiću, dok su im roditelji na poslu.

Šestogodišnji Nikola već dve godine dolazi u Dečji klub. Njegova mama Danijela Stojanović kaže da se njen sin potpuno oslobodio strahova i da je zahvaljujući pažnji defektologa vaspitača Tanje savladao učenje i pisanje. Došao je da je pozdravi i otišao da završi farbanje rama za sliku koji je napravio od posebnog testa. U drugoj sobi, bez posebnog povoda, organizovan je maskenbal princeza. U trećoj sobi, vaspitačice i deca otkrivaju svet pod mikroskopom. Kako kažu, za njih je igra ozbiljan rad.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VRATA DEČIJEG KLUBA OTVORENA ZA SVE BEOGRADSKE MALIŠANE

Izvor: Kurir, 13.Mar.2011

BEOGRAD- Vrata Dečjeg kluba u Francuskoj 32 otvorena su svakog radnog dana od 9 do 19 časova za sve beogradske mališane, starije od tri godine, naročito za onu decu koja su imala poteškoća da se adaptiraju u redovnim vrtićkim grupama. U ovaj klub, koji radi već 17 godina u okviru Predškolske...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.