Bez opasnosti od kiseline

Izvor: RTS, 15.Feb.2011, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez opasnosti od kiseline

Curenje hlorovodonične kiseline iz vagona teretnog voza na Železničkoj stanici Beograd zaustavljeno tokom dana. Povređenih nema, ali ovakve situacije upozoravaju na nedovoljnu infrastukturnu i zakonsku uređenost transporta opasnih materija.

Nema opasnosti od hlorovodonične kiseline koja je tokom noći curila iz cisterne teretnog voza iz Rumunije, na železničkoj stanici u Beogradu. Kiselina je premeštena u autocisterne, koje su opasne materije prevezle do Kragujevca. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Opasnosti po građane nema, međutim, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda Mile Jovičić kaže da je hlorovodonična kiselina izrazito opasna tečnost koja veoma nadražajno deluje na disajne organe i kožu, a može čak da izazove i eksploziju.

Samo brzom reakcijom železničara i vatrogasaca sprečeno je ozbiljnije ugrožavanje zdravlja Beograđana. Ovakvi i slični incidenti ukazuju na to da što pre treba izmestiti transport opasnih materija van gradova.

Inače, na području Beograda, za poslednjih 15 godina, dogodilo se više od 100 hemijskih incidenata: svaki drugi tokom transporta opasnih materija.

Nenad Stanisavljević iz "Železnica Srbije" kaže da će transport opasnih materija prolaziti kroz centar Beograda sve dok beogradski železnički čvor ne bude kompletno završen i izgrađen.

"Podsetio bih da je izgradnja beogradskog železničkog čvora počela pre više od tri decenije", rekao je Stanisavljević.

Pored infrastrukture, neophodan je i moderniji zakon, koji bi trebalo da omogući primenu tehničkih propisa predviđenih međunarodnim sporazumima za transport opasnog tereta u drumskom i železničkom saobraćaju.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić kaže da je vreme da se u Srbiji priča o izmeni zakona o transportu opasnih materija.

"Po informacijama kojima mi raspolažemo novi zakon se priprema u Ministarstvu za infrastrukturu i mi očekujemo da možda ove godine bude i usvojen", kaže Marić.

Posle usvajanja zakona, potreban je određeni vremenski period kako bi se i infrastrukutra prilagodila modernijim bezbednosnim zahtevima. Ipak, svi su saglasni da je moderan zakon neophodan, kao prvi korak u otklanjanju rizika.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pretočena kiselina iz oštećene cisterne na Železničkoj stanici

Izvor: EMportal, 15.Feb.2011

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je danas da je hlorovodonična kiselina iz oštećene cisterne na Glavnoj železničkoj stanici u Beogradu pretočena u dve autocisterne i da nema opasnosti po zdravlje stanovnika.

Nastavak na EMportal...

Beograd: Zaustavljeno isticanje hlorovodonične kiseline

Izvor: SrbijaNet.rs, 15.Feb.2011

Opasnost po okolinu zbog isticanja hlorovodonične kiseline, koja je rano jutros počela da curi na beogradskoj želežničkoj stanici je otklonjenja, a pretakanje u prvu kamion-cisternu je već završeno, izjavio je danas portparol JP "Železnice Srbije" Nenad Stanisavljević. Stanisavljević je...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Beograd: Hlorovodonična kiselina procurela iz voza

Izvor: Večernje novosti, 15.Feb.2011

Na železničkoj stanici u blizini Palate pravde, iz cisterne teretnog voza iz Rumunije počela je da curi hlorovodonična kiselina. Počelo pretakanje, delimično zaustavljeno isticanje

Nastavak na Večernje novosti...

Iscurelo par litara kiseline iz voza

Izvor: NaDlanu.com, 15.Feb.2011

BEOGRAD, 15. februara 2011. (Beta) - Procenjuje se da je iz oštećene cisterne na Glavnoj železničkoj stanici u Beogradu iscurelo "par litara" hlorovodonične kiseline, ali nema opasnosti za zdravlje ljudi, izjavila je u utorak Dragana Bosiljčić iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja....

Nastavak na NaDlanu.com...

Samo jedan inspektor kontroliše opasne materije

Izvor: Blic, 16.Feb.2011, 01:05

BEOGRAD - Cisterna jednog od vagona teretnog voza iz Rumunije sa oko 50 tona hlorovodonične kiseline procurila je preksinoć oko jedan sat posle ponoći kod ulaska u Železničku stanicu u Beogradu, ali su, sticajem okolnosti, izbegnute ozbiljnije posledice. Jedan od radnika “Železnica Srbije”...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.