KISELINA ISCURILA IZ VAGONA KOD ŽELEZNIČKE STANICE

Izvor: Kurir, 15.Feb.2011, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KISELINA ISCURILA IZ VAGONA KOD ŽELEZNIČKE STANICE

Intervencijom 32 vatrogasca sprečena eksplozija 60 tona hlorovodonične kiseline u vagon-cisterni. Iz pukotine na varu isticala toksična materija

BEOGRAD - Za dlaku izbegnuta tragedija!

Eksplozija vagon-cisterne sa 60 tona toksične hlorovodonične kiseline, koja je u noći između ponedeljka i utorka počela da curi na glavnoj železničkoj stanici u Beogradu, sprečena je zahvaljujući efikasnosti vatrogasno-spasilačke brigade.

Povređenih i poginulih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nema, a drama je počela na stanici blizu Palate pravde oko 1.00 čas posle ponoći, kada su železničari primetili da se iz rumunske vozne kompozicije oseća smrad. Na varu je uočena pukotina, iz koje je isticala opasna kiselina. Da zlo bude veće, pored šina gde se nalazi cisterna smeštena je i benzinska stanica železničkog transporta, zbog čega je mogućnost eksplozije bila ogromna!

- Kompoziciju je sačinjavalo 12 vagona, od čega je u sedam utovarena eksplozivna i zapaljiva kiselina, dva vagona su bila sa sodom i dva s hlorom. Vodom i specijalnim mlaznicama 32 vatrogasca su držala pod kontrolom oblak kiseline, a za svaki slučaj toksikološka ekipa Gradskog zavoda za javno zdravlje i kolege iz bezbednosti ŽTP „Srbija" ostale su na terenu i posle istakanja - rekao je komandant vatrogasno-spasilačke brigade Mile Jovičić. Po istakanju auto-cisterna će biti odvezena u Kragujevac, koji je trebalo da bude krajnja destinacija vagon-cisterne, a ovlašćeni prevoznik, preduzeće DOO „Roling", obezbedilo je pretakanje u auto-cisterne.



Smrt za dva sata

Načelnik eko-toksikološke jedinice Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Milan Milutinović za Kurir kaže da trovanje ovom kiselinom ostavlja teške posledice, u vidu suženja jednjaka.

- Kako je veoma toksična, na mestima kontakta s tkivom izaziva njegovo izumiranje. Izaziva jak bol na mestu dodira s tkivom, kašalj, otežano i ubrzano disanje, nemogućnost gutanja, slabljenje pulsa, prestanak lučenja mokraće, a smrt može nastupiti posle jednog do dva sata - objasnio je dr Milutinović.

Hronologija akcidenata

Avgust 2003.

Cisterna s vinil-hloroidom iskočila iz šina.

Oktobar 2004.

Tri cisterne sa 150 tona sumporne kiseline iskočile iz šina kod Topčidera.

Jul 2006.

U Makišu se prevrnula burad u kojima je transportovano nekoliko tona trihloretilena.

Januar 2009.

Dve tone hlorovodonične kiseline izlile se u krugu fabrike BIP.

Mart 2009.

Četrdeset tona propan-butana pretočeno iz cisterne koja je iskliznula iz šina kod Batajnice.

Februar 2010.

Oko pola tone koncentrovane sirćetne kiseline izlilo se iz cisterne u Prijepolju.

Jun 2010.

Cisterna s 50 tona hlorovodonične kiseline umalo eksplodirala u centru Pančeva.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.