Izvor: Blic, 05.Okt.2016, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG LJUBIMAC Iskra je proglašena Naj njuškom Beograda, a kada vidite hendlera biće vam jasno zašto im nema premca

Iskra, tromesečni bokser je Naj njuška Beograda na nedavno održanom izboru najlepšeg psa u organizaciji Kinološkog društva Novi Beograd, ali put pobede osiguralo joj je vođstvo najslađeg hendlera - sedmogodišnjeg Marka Draganića.

Na pisti ne zna se ko je osvajao veće simpatije - Iskra ili sedmogodišnji Marko, ali je na oboje svakako ponosan Nikola Draganić, Markov otac.

- Ja sam se više uplašio od njega, mislio sam da će imati tremu i da neće izvesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << taktiku koju smo vežbali, ali to je hodanje uz nogu. On mi je samo rekao: "Nemoj da se plašiš, samo sedi i gledaj". Izgledao je kao da je rođen za to. Bio je prvi u svojoj kategoriji, a ja sam se drao od sreće - priča nam tata Nikola.

Divno prijateljstvo počelo je od Markovog rođendana, kada je Iskra postala član njihove porodice.

- Dve godine pratio sam samo vrhunska legla i pre mesec i po dana, na 7. rođendan mog sina Marka, supruga i ja smo se odlučili za tigrastu ženku boksera. Smatrao sam da će to mnogo značiti za Marka, da ga skloni sa ulice, pomogne mu da postane dobar čovek, da voli životinje i da poštuje ljude. To mi je bio cilj i mislim da sam na dobrom putu -  objašnjava Nikola.

Marko joj je dao ime Iskra, a uzeli su je iz odgajivačnice. Iskrin tata je šampion sveta, a deda jedan od najboljih boksera svih vremena.

- Iskra je živahna, razigrana, izuzetno pažljiva prema deci, ali ostalim članovima porodice. Osobe koje voli "čašćava" guranjem njuškom, čime dokazuje svoju naklonost. Brzo uči i savladava osnovne komande. Skladno je građena i inteligentna. Ja sam zadužen za treninge i šetnju, supruga Tanja za ishranu, a naš sin Marko za igru sa njom. Hranimo je mesom od prepelice, sa puno belančevina i malo masti, kao i prepeličjevim jajima koja su veoma bogata vitaminima. To je bilo dovoljno da se Iskra spremi za ovu izložbu, gde se pobedi nismo ni malo nadali - ističe on.

PAS KAO TRADICIJA

Ljubav prema psima u njihovoj porodici traje godinama, pa je želeo da tu ljubav i prijateljstvo koje pružaju psi oseti i njegov sin.

- Moj brat i ja smo odrasli sa nemačkim bokserima. Nemački bokser je lep, brz elegantan, a uprkos tome što spada u službene pse, to je pre svega kućna, porodična životinja. Pre 7 godina su nam od starosti uginuli tigrasti mužjak Tori i žuta ženka Anja. Iako je prosečan vek ovih pasa od osam do deset godina Tori je doživeo svoj 13. rođendan, a Anja je proživela 11 godina - priča Nikola Draganić, vlasnik pobednice ovogodišnjeg takmičenja.

"TATA, NE BLAMIRAJ ME"

Kada je izlaganje svih sedam grupa završeno i izabrani najbolji iz svake grupe ostalo je da se izabere ko je najlepši pas od njih. Cela porodica Draganić bila je na nogama, ali tata je bio najglasniji u navijanju. I tada su bili jako uzbuđeni. Marko je opet bio hrabriji i zamolio oca da se ne dere i ne blamira ga kada pobede.

- Marko me je zamolio da ga ne blammiram kad pobedi, toliko je bio siguran u sebe. I zaista bili su prvi, nije mogao ni da je podige na tron. Njih dvoje su se baš našli, očekujem da će već na proleće Marko od Iskre napraviti mladog šampiona Srbije. Krv nije voda, a ni iver ne pada daleko od klade - zaključio je kroz osmeh Nikola.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.