BEOGRAD NA VODI Skupština odobrila zakon, mogu da počnu PRIPREMNI RADOVI

Izvor: Blic, 12.Dec.2015, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEOGRAD NA VODI Skupština odobrila zakon, mogu da počnu PRIPREMNI RADOVI

Skupština Srbije usvojila je danas i dopune Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta "Beograd na vodi".

Njima je predviđeno da se po zahtevu investitora može izdati i rešenje o posebnoj građevinskoj dozvoli za izvođenje pripremnih radova.

Dopunama je precizirano da se do privođenja zemljišta urbanističkoj nameni u skladu sa planskim dokumentom, za izgradnju privremenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << objekata različite namene koji su u funkciji projekta, po zahtevu investitora, može izdati privremena građevinska dozvola.

Za izgradnju objekata visokogradnje preko bruto građevinske površine 30.000 metara kvadratnih u obuhvatu planskog dokumenta, mogu se zbog složenosti objekta i tehnologije izvođenja radova, po zahtevu investitora, izdati građevinske dozvole za dve odvojene faze izgradnje.

Prva faza za koju se izdaje građevinska dozvola obuhvata izvođenje

radova na izgradnji temelja objekta, uključujući postavljanje i izvodjenje šipova, dok druga faza obuhvata radove na izgradnji preostalog dela objekta.

Propisana je mogućnost da se prilikom ocene ispunjenosti uslova utvrđenih posebnim propisima, standardima i drugim aktima, može prihvatiti i dokazivanje ispunjenosti zahteva prema stranim propisima i standardima, kao i prema priznatim metodama proračuna i modelima ukoliko su tim propisima oni predviđeni.

Dopune, kako je objasnila Vlada Srbije, treba da omoguće podelu izgradnje složenih objekata visokogradnje na faze, koje odstupaju od opštih pravila sadržanih u Zakonu o planiranju i izgradnji, kao materijalnom propisu koji se supsidijarno primenjuje u ovim postupcima.

Skupština Srbije usvojila je 9. aprila taj propis, kojim je regulisan postpupak eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole, što je bio preduslov za početak izgradnje projekta.

Projekat "Beograd na vodi" definisan je kao projekat od posebnog značaja za Srbiju i Beograd, a predviđa investiciju od 3,5 milijardi evra u izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa, površine oko dva miliona kvadratnih metara na obali Save.

Radovi na prvom objektu počeli su krajem septembra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.