Akcija na Kalemegdanu: Pogledajte kako su momci iz G S S-a spasili macu sa drveta (FOTO+VIDEO)

Izvor: S media, 13.Avg.2012, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija na Kalemegdanu: Pogledajte kako su momci iz G S S-a spasili macu sa drveta (FOTO+VIDEO)

Juče je oko 18 sati na Kalemegdanskoj tvrđavi, macu Zoru strahovito preplašio lavež psa. Zora se otrgla svojoj gazdarici Nataliji Petrović sa povoca i spas pronašla na vrhu obližnjeg drveta sa kojeg se jedva nazirala kroz gustu krošnju.

Natalija i prolaznici su sve vreme pokušavali da osmisle način da pomognu preplašenoj životinji, ali kako intervencija vatrogasaca nije bila moguća, zbog gusto pošumljene zelene površine na kojoj je bilo ovo drvo, moralo se >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pronaći drugo rešenje.

Dvadeset minuta nakon poziva, pojavila su se dva spasioca, Marko Radanović - Organ i Jovan Saković - JoJo, sa alpinističkom opremom, koji su se popeli na drvo i privezali uže nekoliko metara iznad grane na kojoj je nepomično stajala bespomoćna maca.

Spasioci nisu smeli da koračaju po grani zbog bojazni da ona ne pukne već su timski uigranim radom uspeli da priđu maci, koja se nije opirala, pa se brzo našla u naručju spasioca koji su je bezbedno spustili i predali vlasnici. Posmatrači nisu štedeli svoje dlanove, ali ni reči hvale.

"Bila sam presrećna kada su došli. Šetam Zoru često ovuda, ali se nikada do sada nije dogodilo da se toliko uplaši i otkine kopču na povocu", rekla je Natalija.

Spasioci Jovan i Marko su nakon uspešno obavljene akcije spasavanja rekli da je ovo jedan u nizu primera situacija u kojoj ostale vojne i civilne službe nemaju adekvatno rešenje kako za ljude tako i za životinje, pa delovanje Gorske Službe Spasavanja u konkretnim situacijama predstavlja poslednju nadu za unesrećenog.

Marko Radanović je naglasio da G S S ima odličnu saradnju sa vojskom, policijom, vatrogascima i da se nalazi u sastavu Republičkog štaba za vanredne situacije.

"Apelujemo na građane da u koliko nisu sigurni da određena situacija zahteva specijalizovanu pomoć spasilaca, ipak prvo o tome obaveste policiju ili vatrogasce koji će proslediti poziv našoj službi", rekao je Radanović.

(zivotinje.rs)

Foto: YouTube printscr

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.