Sonta ostaje bez stanovnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2017, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sonta ostaje bez stanovnika

Uz sve nepovoljniju demografsku sliku zbog "bele kuge" i odlaska mladih u veće gradove i zemlje Evropske unije, i u selu Sonta kod Apatina sve je izraženije iseljavanje mladih u inostranstvo.

Jedna trećina kuća je praznih, dok su u ostalima pretežno stara domaćinstva. Razlog odlaska porodica i mladih u zemlje Evropske unije je potraga za boljim životom.

Ana i Ivan Miličić su jedni od najstarijih meštana Sonte čija su se deca sa porodicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odselila u inostranstvo, jer im život na selu, kako kažu, nije imao perspektivu. Oni preživljavaju sa jednom penzijom i od novca koji deda Ivan zaradi od prodaje korpi od pruća.

"Naše selo izumire, jer većina mladih i ljudi sa porodicama odlazi u veće gradove ili širom Evrope i Amerike, kako bi našli neki bolji život. Pored malog izbora posla, nema zabave za mlade, kao što je to u gradu. Nama je teško što naša deca i unuci ne žive u Sonti, ali nam je uteha što im je lepše negde drugde", kaže Ana Miličić.

"Naša deca su otišla, jer je tada bilo jako teško i nije bilo posla. Snalazimo se Ana i ja sa jednom penzijom od 16.000 dinara mesečno, jer pravim korpe od pruća, koje prodajem", kaže Ivan Miličić.

Sonćanke u inostranstvu pretežno rade sezonske poslove u poljoprivredi, a neretko u Nemačkoj i Austriji čuvaju starije osobe. Razlog odlaska je i taj što većina meštana ima hrvatski pasoš, pa nema prepreka za odlazak u bilo koju zemlju Evropske unije.

"Na sreću imam pasoš EU, pa odlazim na rad u inostanstvo. Na žalost nema života na selu, pa mladi samo žele da odu odavde u veće gradove ili u Nemačku. I sama odlazim na rad i čuvam starije osobe, a svoju decu ostavljam. Teško je, ali preživećemo, a nadam se i kompletno porodično odseliti", kaže Sanja Rakočević.

Za dve decenije se iz Sonte, nekadašnjeg najvećeg sela apatinske opštine odselila gotovo polovina stanovništva.

Za samo jednu školsku godinu je ispisano oko petnaestoro dece, jer se deset porodica odselilo u inostranstvo.

"Razlog za takvu situaciju je prirodni priraštaj, a mladi žele mnogo bolje uslove za život u svim domenima života. Takođe, firme i fabrike,u kojima su nekad radili Sonćani više ne postoje, pa uglavnom samo stari ostaju ovde", kaže Zvonko Tadijan, direktor OŠ „Ivan Goran Kovačić".

Prazne ulice u selu slika su Sonte u proleće i leto, kada veći deo ovdašnjeg stanovništva odlazi na rad u zemlje Evropske unije. Mlađi kažu da je glavni razlog to što nema dovoljno posla, ali ni društvenih ni kulturnih aktivnosti.
Pogledaj vesti o: Bela kuga,   Evropska Unija,   Apatin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.