ZID SVE DEBLJI Mađarski plan za migrante iz Srbije: Zaključana tranzit zona i kontrola autoputa

Izvor: Blic, 03.Sep.2015, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZID SVE DEBLJI Mađarski plan za migrante iz Srbije: "Zaključana" tranzit zona i kontrola autoputa

Tranzitne zone koje će Mađarska uspostaviti za migrante na svojoj južnoj granici biće otvorene u pravcu Srbije, izjavio je danas predsednik Zakonodavnog odbora mađarskog parlamenta Gergelj Guljaš.On je dodao da je moguće svesti broj prelaza ilegalnih migranata na "nulu" do sredine meseca.

U intervjuu koji je objavio mađarski dnevni list "Nepsabadšag", on je potvrdio da će te zone biti "hermetički" zatvorene u pravcu Mađarske, prenela je agencija MTI.

Mađarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlasti će odobriti azil migrantima koji stižu iz Srbije samo ako se dokaže da slična procedura za azilante u Srbiji nije ispunila kriterijume međunarodnog prava ili vladavine prava, rekao je Guljaš, poslanik vladajuće strane Fides.

On je naveo da je Srbija sigurna treća zemlja.

Guljaš je, takođe, danas rekao da bi mađarski parlament mogao da usvoji većinu zakonskih amandmana u cilju zaustavljanja priliva migranata ove nedelje, čime bi se "na nulu" mogao smanjiti broj ilegalnih prelazaka granice do sredine meseca, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, zakonske izmene duž ograde na južnoj granici sa Srbijom mogle bi da reše pitanje masovne migracije, navode agencije.

Mađarska policija pojačala je kontrolu saobraćaja na auto-putu M5 kod granice sa Srbijom, a tokom prethodnog dana uhapšeno je 26 ljudi koji su u svojim automobilima prevozili 184 ilegalna migranta.

Policijska kapetanija Županije Čongrad saopštila je da je kontrolom vozila, od 22 časa sinoć do sedam sati jutros, otkriveno 25 državljana Mađarske i jedan državljanin Srbije koji su svojim vozilima prevozili 184 ilegalna migranta, među

kojima je bilo najviše državljana Sirije.

Njihovi automobili su zaplenjeni, a policija je nastavila kontrolu na benzinskim stanicama auto-puta M5 kod granice sa Srbijom.

Na teritoriji ove pogranične Županije tokom jučerašnjeg dana registrovano je 1.747 ilegalnih migranata, među kojima i 389 dece, među kojima je bilo najviše izbeglica iz Sirije, Avganistana i Pakistana.

Na teritoriji Mađarske juče je privedena 2.061 osoba zbog ilegalnih prelazaka granice.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.