Sud u Beču zabranio banci da isplati Srbiji 10 miliona evra

Izvor: Politika, 05.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud u Beču zabranio banci da isplati Srbiji 10 miliona evra

„Alpina-Por“ tražila od suda da stopira isplatu garancije i time preduhitrila Vladu Srbije, koja je 30. januara, dan uoči isteka garancije, uputila zahtev za njenu naplatu. – Stručnjaci tvrde da garancija mora da bude isplaćena posle prestanka važenja ugovora

Okružni sud Prvog okruga u Beču zabranio je Banci Austrija da isplati Vladi Srbije 10 miliona evra koncesione garancije, deponovane kao obezbeđenje za izgradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << autoputa Horgoš–Požega. To je juče rečeno „Politici” u beogradskom sedištu Unikredit banke (koja je u vlasništvu Banke Austrija). Konzorcijum „Alpina-Por” nije do dogovorenog roka, 31. decembra prošle godine, obezbedio pare i započeo radove, ali je kako saznajemo uspeo da u međuvremenu izdejstvuje stavljanje privremene mere zabrane raspolaganja novcem kod nadležnog suda do okončanja spora sa našom državom.

Tako je „Alpina-Por" preduhitrila Vladu Srbije, koja je 30. januara, dan uoči isteka garancije, uputila zahtev za njenu naplatu. Prvobitna bankarska garancija položena kod Banke Austrija pri potpisivanju ugovora istekla je 30. aprila prošle godine i tada je zamenjena novom kod Unikredit banke, sa rokom važenja do 31. januara ove godine.

Mahmud Bušatlija, konsultant za investicije, tim povodom kaže za „Politiku":

– Pod uslovom da je koncesionar deponovao neopozivu garanciju za izvršenje posla, nemoguće ju je osporiti posle neispunjavanja tenderskih uslova i nepoštovanja ugovora. Drugim rečima, garancija mora da bude isplaćena posle prestanka važenja ugovora. Banke ne poznaju kategoriju privremene mere zabrane raspolaganja. U suprotnom, svaka strana firma bi mogla da osigura posao u svojoj zemlji. Kod nas radi šta hoće i sve to kroz povlačenje garancije naplati u matici.

Ali pošto je sud zabranio banci da isplati novac, naš sagovornik postavlja pitanje kakvu garanciju je koncesionar deponovao i šta mi uopšte imamo u posedu na ime tog posla.

– Dok se ne vidi ta garancija, teško je komentarisati odluke suda, odnosno banke – naglašava Bušatlija.

On je ubeđen da se sve to ne bi dešavalo da su od samog početka poštovani uslovi tendera. Prvobitno je, podseća Bušatlija, bilo predviđeno da koncesionar priloži garanciju u iznosu od 10 odsto vrednosti posla, što je oko 150 miliona evra. Umesto toga, uslovi su promenjeni i austrijski konzorcijum je dostavio samo deset miliona evra.

– To im je omogućilo da se lagodno ponašaju, nameću svoja pravila i traže promenu osnovnog koncesionog ugovora – kaže Bušatlija.

Pošto koncesionar do 31. decembra nije zatvorio finansijsku konstrukciju, ugovor nije stupio na snagu i prema slovu ugovora on nije obavezujući ni za jednu stranu. Pošto Vlada Srbije nije uspela da se sa austrijskim konzorcijumom dogovori oko otkupa projektne dokumentacije i naknade troškova koje je koncesionar imao, započeta je medijacija. Ona bi trebalo da traje do 1. maja, a srpski ministri gaje optimizam da će sve biti rešeno mirnim putem budući da, kako izjavljuju, nijednoj strani nije u interesu odlazak pred međunarodni arbitražni sud.

M. Avakumović

[objavljeno: 06/03/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pregled štampe (06. 03. 2009.)

Izvor: RTS, 06.Mar.2009, 01:37

Sud u Beču zabranio banci da isplati Srbiji 10 miliona evra, Gase i drugu peć, Vladika sazvao sednicu Vlade, U luci Beograd niče novi grad!, pišu danas dnevne novine ..Sud u Beču zabranio banci da isplati Srbiji 10 miliona evra ..Okružni sud Prvog okruga u Beču zabranio je Banci Austrija da isplati...

Nastavak na RTS...

Sud u Beču zabranio banci da isplati Srbiji 10 miliona evra

Izvor: EMportal, 06.Mar.2009

"Alpina-Por" tražila od suda da stopira isplatu garancije i time preduhitrila Vladu Srbije, koja je 30. januara, dan uoči isteka garancije, uputila zahtev za njenu naplatu. - Stručnjaci tvrde da garancija mora da bude isplaćena posle prestanka važenja ugovora

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.