Otvoren autoput koji povezuje poluostrvo Jutland i Nemačku

Izvor: Press, 10.Sep.2015, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren autoput koji povezuje poluostrvo Jutland i Nemačku

Autoput koji povezuje dansko poluostrvo Jutland i Nemačku ponovo je danas otvoren, saopštila je danska policija dan pošto put zatvoren zbog brojnih izbeglica koje su se peške uputile ka granici.
Foto:Tanjug
Komesar danske policije Jens Henrik Hoejbjerg rekao je da je policiji naređeno da ne zaustavlja na stotine izbeglica i migranata koji su ušli u zemlju preko Nemačke.
Hoejbjerg >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je naveo u pisanom saopštenju da je to "čisto odluka policije" i da policija ne može da pritvori strance koji ne žele da traže azil u Danskoj.
Ovu odluku je sinoć donela danska Nacionalna policija i za sada nema reakcije iz danske vlade, prenela je agencija AP.
Rojters dodaje da su ostala neka ograničenja u železničkom saobraćaju.
Danska železnička kompanija (DSB) saopštila je jutros da očekuje da će vozovi nastaviti da saobraćaju preko granice sa Nemačkom kasnije u toku dana, pošto je policija naložila obustavu saobraćaja između dve zemlje.
Operater danske DSB naveo je u saopštenju da će pružanje njihovih usluga preko graničnog grada Padborg teći danas normalno, dok će prelaz granice trajektom ostati zatvoren za vozove "zbog policijskog rada na granicama".
Saopštenje je usledilo pošto su dva voza sa oko 350 izbeglica ostala juče "zaglavljena" u Rodbiju, na najprometnijem trajektom prelazu od Danske ka Nemačkoj, na oko 135 kilometara jugoistočno od Kopenhagena.
AFP navodi da je posle dugih pregovora, oko 100 izbeglica se složilo da ostane u Danskoj i podnesu zahtev za azil, dok je odobreno da se oko 240 izbeglica iskrca sinoć iz voza, bez intervencije policije.
"Gde su oni otišli. Ne znam. Mislim da su pokupljeni privatnim automobilima, ili su taksijem odvezeni dalje. Mi ih više ne pratimo", rekao je danski policijski komesar Johan Andersen za dansku novinsku agenciju Ritzau.
U međuvremenu, operater trajektne kompanije "Skandlajnsa" saopštio je da je samo putnicima koji putuju kolima omogućeno da uđu na trajekt između Rodbija i Putgardena u Nemačkoj.
Na te trajekte obično ulaze kako automobili tako i vozovi.
Danska policija saopšla je juče da je 3.000 "stranaca" stiglo u Dansku između nedelje i srede.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.