Kinezi grade autoput do Jadrana?

Izvor: Vesti-online.com, 13.Avg.2012, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi grade autoput do Jadrana?

Kad već Srbija godinama ne uspeva da reši problem crnog bilansa saobraćajnih nesreća na Ibarskoj magistrali i taj opasni drum zameni autoputem, kineska firma Mostovi i putevi koja gradi most na Dunavu između Zemuna i Borče, uputila je zvaničnu ponudu Koridorima Srbije za finansiranje i izgradnju preostalih deonica autoputa na Koridoru 11, od Beograda do granice sa Crnom Gorom u ukupnom iznosu od dve i po milijarde evra.

Provereni graditelji: Kinezi na mostu Borča >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << - Zemun

 

- Reč je o gradnji tri velike deonice - od Beograda do Preljine, od Preljine do Požege i od Požege do Boljara, ukupne dužine 270 kilometara. Ponuda obuhvata i izgradnju deonice puta od Bubanj potoka do Pančeva - kaže direktor Koridora Srbije Mihajlo Mišić.

 

Ne da nikom da mu se meša u posao: Velimir Ilić

Prema rečima Mišića ponuda kineske kompanije se zasniva na odluci vlade Kine da se za projekte u Jugoistočnoj Evropi odobri kredit od deset milijardi dolara. Reč je o zajmu s kamatom od dva odsto što je veoma povoljno s finansijskog gledišta. Ipak, ponudu konsultanti za strana ulaganja smatraju nepovoljnom.

 

Strateški projekat

Ministar građevine Velimir Ilić kaže da je pravac Koridora 11 bio deo strateškog razvoja i u staroj Jugoslaviji, a sada su osim nas, najviše zainteresovani Italijani, jer bi im to bio najbrži put do Rumunije, gde imaju dosta svojih firmi.

- Oni su čak napravili i platforme u svojim lukama kako bi transport mogli da obavljaju ovim koridorom - objašnjava Ilić zbog čega je autoput do Boljara njegov san.

- Takvi ugovori su nepovoljni jer podrazumevaju vezani aranžman u kojem bi kineska firma uzela zajam od kineske banke i gradila autoput. Obično se to na kraju ispostavi veoma skupim. Dobra strana je verovatno samo to što bi Srbija zaista dobila autoput, ali bi ga ona zapravo uvezla, baš kao što je Srbija uvezla i most preko Dunava koji ta ista kineska firma gradi - kaže ekonomista Milan Kovačević.

Kovačević ističe da je problem kineske ponude i to što je ona veoma malo pomogla zapošljavanju i podizanju srpskog bruto društvenog proizvoda. Srbiji bi ostali dugovi koje više ne može sebi da priušti.

Jasno je da država nema novca da izgradi autoput Južni Jadran, odnosno Koridor 11, baš kao što je jasno i da je taj autoput potreban. Dakle, na raspolaganju su nam dva metoda - da se dodatno zadužimo, što je malo verovatno, ili da oživimo staru ideju i ponudimo izgradnju autoputa kroz koncesiju. Ovaj model podrazumeva da se raspiše tender za izbor koncesionara koji bi sam finansirao sve radove, birao građevinsku operativu, a državi bi plaćao samo koncesionu taksu. Svoj interes koncesionar bi zadovoljio naplatom putarine u roku od 20 ili 25 godina, posle čega bi ceo autoput bio predat Srbiji na upravljanje.

 

Crnogorci odustali

Problem srpskog dela Koridora 11 je u tome što bi on trebalo da se na granici sretne s autoputem Bar-Boljari od kojeg su u Crnoj Gori zasad odustali. Teren je tamo takav da bi posao bio preskup 3,7 milijardi evra, te je sve ostavljeno za neka bolja vremena.

- Treba izgraditi 170 kilometara autoputa, 70 odsto teritorije Crne Gore nalazi se na nagibu većem od 15 odsto. Ovo je brdovita zemlja i nas na izgradnji autoputa čeka 95 mostova i 50 tunela - rekao je svojevremeno dr Andrija Lompar, ministar pomorstva i saobraćaja.

- Koncesija bi nam omogućila da preskočimo jaz od 30 godina koliko zaostajemo za Evropom u upravljanju putevima. To je trebalo odavno uraditi. Treba što pre da izgradimo primarnu mrežu autoputeva da nas okolne zemlje ne bi prestigle. Zemlje oko nas, Rumunija, Bugarska i Hrvatska, ubrzano grade puteve da bi preuzele Srbiji ulogu koju ona prirodno ima kao središte ovog saobraćajnog regiona - smatra profesor Branimir Ujdur, bivši pomoćnik ministra za infrastrukturu.

Ako bi vlada pristala na kinesku ponudu, predviđeno je da država u finansiraju učestvuje s 15 odsto sopstvenog novca. Predviđeno je da 40 odsto radova na izgradnji Koridora 11 izvode naše, a 60 odsto kineske kompanije.

 

Podsetimo, polaganjem kamena temeljca u selu Dići kod Ljiga krajem aprila ove godine zvanično su počeli radovi na deonici autoputa Beograd-Južni Jadran. Izgradnja deonice duge 40,5 kilometara koštaće oko 308 miliona evra, a rok za završetak radova je tri i po godine. U selu Dići nadomak Ljiga počeli su radovi na izgradnji deonice autoputa Beograd-Južni Jadran od Ljiga do Preljine.

Takođe, gradi se deonica od 12,5 kilometara iz budžeta Srbije od Uba do Lajkovca a radove izvodi konzorcijum domaćih firmi.

 

Svađa ministara

Srbija je jedina zemlja sveta gde jedan i po autoput grade dva ministarstva! Milutin Mrkonjić je dobio u portfelj Koridor 10, a Velimir Ilić Koridor 11. Još novi ministri nisu čestito ni seli u fotelju, a već su se posvađali.

  Prozivao Ilića: Milutin Mrkonjić na Koridoru 10

- Ja sam resorni ministar za Koridor 11 i neću da mi niko više ulazi u posao i smeta. To neću dozvoliti, ili će me dovesti u situaciju da obustavim sve radove - naglasio je Ilić.

- I Ministarstvo građevine i Ministarstvo finansija imaju potpuno istu ulogu kao i Ministarstvo saobraćaja u realizaciji svih projekata, jer su to projekti Vlade Srbije - rekao je Milutin Mrkonjić odgovarajući na kritike.

Mrkonjić je kazao da "nije lako graditi autoput, mnogo je lakše sanjati, nego nešto ostvariti''.

- Kada bih bio maliciozan mogao bih da kažem da Ilić ništa nije uradio, ali to me ne interesuje i neću da ulazim u to, on ima svoj resor i to je njegova stvar - rekao je ministar Mrkonjić.
Pogledaj vesti o: Autoput,   Ibarska magistrala

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kinezi grade autoput do Jadrana?

Izvor: Vesti-online.com, 13.Avg.2012

Kad već Srbija godinama ne uspeva da reši problem crnog bilansa saobraćajnih nesreća na Ibarskoj magistrali i taj opasni drum zameni autoputem, kineska firma Mostovi i putevi koja gradi most na Dunavu između Zemuna i Borče, uputila je zvaničnu ponudu Koridorima Srbije za finansiranje i izgradnju...

Nastavak na Vesti-online.com...

I Kinezi žele da grade autoput do Čačka

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Avg.2012, 13:42

Kinezi nude Srbiji veoma povoljne uslove za izgradnju Koridora 11 sa ulaganjem od dve i po milijarde evra, a zvanična ponuda biće u vladi početkom septembra, tvrdi ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Ilić: Kinezi nude povoljne uslove

Izvor: B92, 14.Avg.2012

Beograd -- Kinezi nude Srbiji veoma povoljne uslove za izgradnju Koridora 11 sa ulaganjem od dve i po milijarde evra, rekao je ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić...Prema njegovim rečima, zvanična ponuda biće u vladi početkom septembra..."Do sada postoji samo pismo o namerama. Pored Puteva...

Nastavak na B92...

Ilić: Kinezi nude povoljne uslove za Koridor 11

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Avg.2012

BEOGRAD - "Do sada postoji samo pismo o namerama. Pored Puteva i mostova i druge kineske najveće državne kompanije i banke oglasile su se i žele da učestvuju".

Nastavak na SEEbiz.eu...

Vlada o kineskoj ponudi za Koridor 11 odlučuje u septembru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2012

BEOGRAD -..Kinezi nude Srbiji veoma povoljne uslove za izgradnju Koridora 11 sa ulaganjem od dve i po milijarde evra, a zvanična ponuda biće u vladi početkom septembra, izjavio je danas ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić. "Do sada postoji samo pismo o namerama. Pored 'Puteva i mostova'...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ilić: Kinezi povoljni, NIS-u nudimo sve pumpe

Izvor: Kamatica.com, 14.Avg.2012

Kinezi nude Srbiji veoma povoljne uslove za izgradnju Koridora 11 sa ulaganjem od dve i po milijarde evra, rekao je ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić. Prema njegovim rečima, zvanična ponuda biće u vladi početkom septembra. - Do sada postoji samo pismo o namerama. Pored 'Puteva i mostova'...

Nastavak na Kamatica.com...

Poštanska štedionica postaje Razvojna banka?

Izvor: Kamatica.com, 15.Avg.2012, 11:30

Da bi zaposlili sve kapacitete i ostvarili dobru zaradu i sebi i državi, građevinari Srbije su jasno poručili novoj Vladi da od nje očekuju formiranje razvojne banke koja bi im omogućila validne garancije neophodne za učešće na ozbiljnim tenderima, kako u zemlji, tako i u svetu. Ministar građevine...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.