Ekonomija

0

I Kinezi žele da grade autoput do Čačka

Autor: ZM

Izvor: Tanjug/Novi magazin

I Kinezi žele da grade autoput do Čačka

"Do sada postoji samo pismo o namerama. Pored ''Puteva i mostova'' i druge  kineske najveće državne kompanije i banke oglasile su se i žele da učestvuju", izjavio je Ilić u intervjuu za Tanjug.

Za učešće u izgradnji autoputa od Beograda do Crne Gore, takođe, su se interesovali, kako je rekao, Španci i Austrijanci koji sada pripremaju ponude.

"To nije pitanje za jednog čoveka, već za premijera, zamenika i njihove najuže saradnike, da sednu i predlože vladi najbolja rešenja", naveo je Ilić.

On je podsetio da je predsednik Kine obećao 10 milijardi evra za investicije u jugoistočnoj Evropi, a kineska kompanija "Putevi i mostovi", koja gradi most od Zemuna do Borče, ponudila je učešće u gradnji autoputa od Beograda do granice Crne Gorom klasičnim kreditiranjem, koncesijom ili javno-privatnim partnerstvom.

"Ali, moramo imati dokumentaciju, građevinske dozvole i sve što je neophodno", naglasio je ministar dodajući da dok se pregovara već treba da rešavamo imovinsko-pravne odnose.

On je kazao da je na intervenciju premijera Ivice Dačić i zamenika premijera, Ministarstvo finansija ovih dana već opredelio određena interventna sredstva za eksproprijaciju kako bi Azerbejdžanci, koji su nam dali kredit od 300 miliona evra, mogli da nastave bez zastoja da grade autoput od Ljiga do Preljine.

Ilić je obećao da će do kraja mandata ove vlade biti izgrađen autoput od od Beograda do Čačka.

Ministar je kazao da je NIS-u predložio da se ovih dana oglase da li su zainteresovani da kupe sve lokacije za pumpe na budućem autoputu do Crne Gore, a taj novac da se uloži u eksproprijaciju.

Oko 60 do 70 odsto troškova eksproprijacije bi se tako moglo isplatiti i izbegli bismo, kako je rekao, mafijaše da kupuju pumpe.

Ilić je predložio i da se raspiše tender za sve koji žele da grade hotele, motele i restorane, podele lokacije i iskoristi novac za gradnju. 

On je naveo da za rešavanje tih problema ima podršku od premijera, od "Vučića koji je oko toga svakodnevno na liniji", ali i od ministra finansija Mlađana Dinkića bez obzira na njihove problematične odnose u prošlosti.

Ilić je rekao da bi neiskorišćenu državnu imovinu trebalo staviti u funkciju građana, a ne da razni objekti propadaju, na primer kasarne, započeti kompleks na Crnom vrhu kod Bora, hotel u Jošaničkoj banji...

On je kazao da će za njega prioriteti u radu biti izgradnja autoputa na Koridoru 11, zapošljavanje građevinara i završetak legalizacije da bi se umrtvljni kapital građana stavio u funkciju. 

Ilić je ponovio da bi srpska Razvojna banka trebalo da bude državna Poštanska štedionica, jer je u sklopu Pošte Srbije i "drži sve penzionere i veliku klijentelu države", navodeći da bi njen početni kapital došao iz Fonda za razvoj i drugih izvora, kao i da bi se u tu banku plasirala sredstva od privatizacije.

O ideji pretvaranju Poštanske štedionice u Srpsku razvojnu banku, kako bi se obezbedio jeftin novac za podsticaj privrede, kaže Ilić, tek će se razgovarati u vladi.

Ministar je najavio da će uskoro pokrenuti projekat izgradnje 5.000 socijalnih stanova tokom mandata ove vlade, od ukupno potrebnih 10.000 za zbrinjavanje Roma, samohranih majki, osoba sa invaliditetom, izbeglica, vojnih penzionera, policajaca, porodica sa više dece...

Taj projekta će se realizovati u saradnji sa opštinama koje bi poklonile lokacije za izgradnju i tako bi stambeni kvadrat mogao da košta između 400 i 500 evra.

Izgradnja novog beogradskog naselja "Stepa Stepanović" sa skoro 5.000 stanova i svim pratećim objektima biće, prema njegovim rečima, potpuno završena u maju 2013, a sledeći državni projekat - naselje "Dr Ivan Ribar" na Novom Beogradu sa oko 700 stanova počeće da se gradi vrlo brzo i tu će stanovi biti nešto jeftiniji, jer neće morati da se odvaja deo za Vojsku Srbije.

Ilić je najavio izgradnju stanova po sličnom modelu u mnogim gradovima Srbije ističući da bi cena kvadrata mogla da se spusti ispod 1.000 evra ukoliko bi lokalne samouprave, na primer, dale besplatno priključke za vodu i drugu infrastrukturu.

Ministar građevine je kazao da će rebalansom budžeta biti obezbeđena dodatna sredstva za subvencionisanu kupovinu stanova, kako bi se pomoglo građanima i održala tražnja za neketninama.

Ilić je ocenio da bi samo u okviru podizanja energetske efikasnosti objekata moglo da se zaposli više od 100.000 građevinara i dodao da je za finansiranje tog posla zainteresovana i Svetska banka.

Što se tiče legalizacije, Ilić je naveo da samo u Čačku ima 17.000 nelegalizovanih kuća, kao i da će na nivou cele Srbije omogućiti "skoro besplatnu" legalizaciju odnosno plaćaće se samo minimalni troškovi za administraciju i geometre i to na dugoročne rate.

On je rekao da bi proces legalizacije mogao da se završi u naredne tri godine i zapretio da će se rušiti objekti vlasnika koji i pored svega toga ne budu hteli da završe legalizaciju.

Ilić je, takođe, najavio da će sprečiti prevare sa stanovima, tako što će svim građevinskim firmama koje jednom prevare nekoga biti oduzeta dozvola za rad, prodata imovina i nadoknađena šteta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR