Autoput Pojate-Preljina od 2012.

Izvor: RTS, 22.Mar.2011, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autoput Pojate-Preljina od 2012.

Potpredsednica Vlade Verica Kalanović rekla u Kraljevu da je uverena da će izgradnja autoputa Pojate-Preljina početi 2012. godine. Kalanovićeva poručila da su u budžetu predviđena sredstva za sanaciju zgrade Interne bolnice u Kraljevu, koja je oštećena u zemljotresu.

Izgradnja regionalnog autoputa Pojate-Preljina počeće 2012. godine, izjavila je u Kraljevu potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Taj pravac je naš pravi prioritet. Pored njega će živeti oko pola miliona ljudi i uz taj regionalni autoput smeštena su naša tri velika grada Kruševac, Kraljevo i Čačak", rekla je Kalanović na konferenciji za novinare posle sastanka sa rukovodstvom grada.

Kalanovićeva je istakla da je izgradnja infrastrukture jedan od prioritetnih zadataka, da bi se ravnomerno razvijali svi delovi Srbije. "Želimo da u Kraljevo dolaze investitori, kao što dolaze u gradove uz Koridor 10, rekla je Kalanović.

Potpredsednica Vlade je ocenila da se pet meseci posle zemljotresa život u Kraljevu normalizuje, ali da je ovom gradu neophodna pomoć za obnovu privrede, koja ide u dva smera.

"Jedan vid pomoći su subvencije za otvaranje novih radnih mesta. S druge strane želimo da oživimo postojeća preduzeća. Nekadašnji giganti kao što su Magnohrom i Fabrika vagona moraju da budu revitalizovani", istakla je Kalanovićeva.

Potpredsednica Vlade je sa ministrom za ekonomiju Nebojšom Ćirićem i šefom poslaničkog kluba Ujedinjenih regiona Srbije Mlađanom Dinkićem posetila industriju "Magnohrom" u kojoj je posle četiri godine puštena u pogon rotaciona peć za proizvodnju sinter-magnezita.

Oni su posetili i preduzeće "Radijator" koje proizvodi kotlove i izvozi 85 odsto proizvodnje, a obišli su i filijalu Nacionalne službe za zapošljavanje čija je zgrada sanirana od posledica zemljotresa.

Predviđen novac za sanaciju bolnice

Verica Kalanović je potvrdila da su u državnom budžetu predviđena sredstva za izradu projekata i sanaciju zgrade Interne bolnice u Kraljevu, koja je u zemljotresu pretrpela velika oštećenja i iz koje su iseljeni pacijenti.

"U aprilu će biti završena projektna dokumentacija za ovaj vrlo obiman posao, ali još se ne zna kada će početi radovi jer sledi postupak javnih nabavki, rekla je Verica Kalanović.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović najavio je da bi velika pomoć Vladi u sanaciji Interne bolnice moglo da bude dobijanje bespovratnih sredstava od evropskih banaka.

"Vlada je kod Centralne evropske banke i Evropske investicione banke konkurisala za 18,5 miliona evra kredita za izgradnju novog stambenog bloka u Kraljevu. Uz taj kredit dobili bismo i 2,5 miliona evra granta, koji bismo uložili u sanaciju bolnice", rekao je Simović.
Pogledaj vesti o: Zemljotres,   Zemljotres u Kraljevu,   Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.