Wall Street: Amazon i Apple predvodili dobitnike

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Dec.2015, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Amazon i Apple predvodili dobitnike

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica skočile više od 1 posto, ponajviše u tehnološkom sektoru, pa je S&P 500 indeks ponovno u plusu u odnosu na početak godine.

Dow Jones ojačao je 192 boda, ili 1,10 posto, na 17.720 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,06 posto, na 2.078 bodova, a Nasdaq indeks 1,33 posto, na 5.107 bodova.

Na vrijednosti je jučer dobilo svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše su, 1,3 posto, skočile cijene dionica u tehnološkom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << sektoru, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena Amazona i Applea.

Zahvaljujući pojačanoj blagdanskoj potrošnji, cijena online trgovca Amazona skočila je 2,8 posto, dok je dionica Applea poskupila 1,8 posto.

Time je Apple nadoknadio dio gubitaka, s obzirom da je u proteklih mjesec dana cijena tog tehnološkog diva potonula više od 7 posto jer se ulagači plaše da će u 2016. godini po prvi puta pasti prodaja iPhonea.

Snažno je, 1,2 posto, jučer skočio i S&P indeks zdravstvenog sektora, pri čemu je predvodila dionica Pfizera s rastom cijene za 1,26 posto.

"Tehnološke kompanije, kao i neke iz zdravstvenog sektora, mogu bilježiti rast dobiti u situaciji kada mnoge druge moraju povećati zarade smanjenjem troškova ili otkupom dionica", kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management.

Na vrijednosti je, 0,7 posto, jučer dobio i energetski sektor, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte jer se ulagači nadaju povećanju potražnje, s obzirom na zahlađenje u Europi i Sjevernoj Americi.

Unatoč jučerašnjem rastu, cijene nafte na londonskom tržištu kreću se nedaleko najnižih razina u 11 godina zbog gotovo rekordne proizvodnje, dok s druge strane potražnja slabi zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskog, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Nakon jučerašnjeg rasta, S&P 500 indeks sada je plusu u odnosu na početak godine za gotovo 1 posto. Nasdaq indeks na dobitku je, pak, oko 8 posto, dok je Dow Jones u minusu u odnosu na početak godine za 0,6 posto.

Obujam trgovanja i jučer je bio mršav, što je uobičajeno za ovo blagdansko razdoblje. Na američkim je burzama vlasnika zamijenilo oko 5 milijardi dionica, dok je prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,4 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,96 posto, na 6.314 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,94 posto, na 10.860 bodova, a pariški CAC 1,81 posto, na 4.701 bod.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.