Veliki iBrat prati

Izvor: Vostok.rs, 21.Apr.2011, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki iBrat prati

21.04.2011. - Kretanje vlasnika se snima

Korporaciju Epl ponovo su optužili da krši privatni život korisnika smartfona Aj Fon i kompjuterskih planšeta Aj Pad. Britanski stručnjaci su utvrdili da ovi gadžeti sakupljaju i čuvaju u memoriji detaljne informacije o kretanju vlasnika. Pri čemu korisnik ne sluti o takvom praćenju.

Ovog puta firmu Apl raskrinkali su stručnjaci za kompjutersku bezbednost iz Velike Britanije Pit Vorden i Alaster Alan. Oni su pronašli >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u memoriji Aj Fona i Aj Pada srkiveni fajl u kojem su bile snimljene hiljade geografskih koordinata mesta gde borave vlasnici „jabučastih" uređaja. Uz pomoć običnog programa koji se može skinuti sa Interneta, Vorden i Alan su sa lakoćom uneli u kartu maršrutu putovanja sa datumima. Ovde nije indikativna čak ni činjenica postojanja takvog registra – položaj pretplatnika mogu da odrede skoro svih savremeni telefoni, već to što se sakupljanje podataka vodi bez znanja korisnika. Komentar vodećeg pravnog konsultanta kompanije Garant-Park Telekom Nadežde Alzobe.

To što korisnici nisu bili obavešteni, krši, naravno, njihova prava na neprikosnovenost privatnog života, na neprikosnovenost tajne, između ostalog tajne kretenja. Zato što ove informacije ako dospeju u ruke ne državnih organa, već na primer u ruke lica koja su zainteresovana za nanošenje štete korisnicima, može veoma da naškodi korisnicima ovih telefona ili ajpadova.

Prema podacima stručnjaka, na servere same korporacije Epl fajl sa koordinatama nije poslat, već se čuvao u memoriji gadžeta i na kompjuteru korisnika. U samoj kompaniji za sada odbijaju da nekako objasne postojanje sporne funkcije. Nadežda Aljzoba smatra da su inženjeri firme Epl smislili ovu funkciju iz razloga bezbednosti.

Moguće da su izmene bile unete kako bi se pomoglo organima reda. Sada se aktivizira borba portiv svemogućih trorističkih aktova, drugih zločina. Zato je moguće Epl uneo ove izmene upravo u tom cilju.

Epl ne hvataju prvi put u nedozvoljenom sakupljanju podataka. Pre oko mesec dana vlasnici Aj Fona 4 optužili su korporaciju za to da telefon pravi nedozvoljene fotografije i da ih čuva u zatvorenom delu memorije. Po jednoj od verzija, kompanija traži način identifikacije provaljenih smartfona i samih hakera. Eksperti u oblasti kompjuterske bezbednosti odvano su upozoravali da su gadžeti sa znakom jabuke idealno sredstvo špijunaže. Samo jedna fotografija koju napravi Ajfon ili Ajpad može da odredi geografski položaj i čak jedinstveni serijski broj uređaja.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/Tom Raftery/cc-by-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.