Unapređeni MacBook Air računari – još više zabave u najtanjem notebook-u na svetu

Izvor: ItRešenja.com, 23.Apr.2015, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unapređeni MacBook Air računari – još više zabave u najtanjem notebook-u na svetu

Apple već tradicionalno bar jednom godišnje odradi tiho upgrade-ovanje svojih MacBook i Mac računara, što je i ove godine uradio krajem februara meseca sa svojim MacBook Air i MacBook Pro Retina mašinama. Pomenuti računari su u svojim nepromenjenim aluminijumskim kućištima dobili nekoliko značajnih poboljšanja među kojima se posebno izdvajaju napredniji grafički podisistemi koji su doneli i do 50% bolje grafičke i multimedijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << karakteristike. U nastavku ovog teksta detaljnije ćemo se pozabaviti unapređenim MacBook Air notebook-ovima koji su postali nerazdvojni drugari studenata i poslovnih korisnika, ali korisnika koji traže tanke, lagane i snažne računare.

Odmah da napomenemo da je kompanija iz Kupertina unapredila svoju kompletnu ponudu MacBook Air računara, što znači da su sve novotarije implementirane i kod jedanaestica (11.6 inča) i kod trinaestica (13.3 inča). Aluminijumska kućišta napravljena od jednog komada aluminijuma nisu menjana, kao ni oblik, dimenzije i težina. Konekcije su takođe ostale iste (2xUSB 3.0, 1xThunderbolt 2, Bluetooth 4.0 i Wi-Fi 802.11ac), kao i autnomija baterija. Da podsetimo samo čitaoce da manji Air računari nude do 9 radnih časova bez potrebe za punjenjem baterije, dok veći modeli imaju za 3 časa (12h) bolju autonomiju. Zanimljiva je činjenica da ukoliko se ovim računarima smanji kontrast ekrana za 30% do 50% oni mogu da ponude gotovo celodnevni rad (24h). Upravo zbog toga i jesu najčešći izbor poslovnih korisnika i studenata.

Ključna unapređenja kod aktuelnih MacBook Air računara vezana su za nove procesorske jedinice i značajno bolju grafiku. Tako sada umesto Core i5 procesora na 1.4GHz svi MacBook Air računari imaju Core i5 procesor na 1.6GHz, a ostavljena je i mogućnost naručivanja unapređenih Air notebook-ova sa još moćnijim Core i7 procesorom na 2.2GHz. U realnom radu novi procesor je doneo za 15% bolje brzinske karakteristike što obezbeđuje fluidniji rad sa složenijim procesima i daleko brže procesuiranje grafičkih i matematičkih zadataka. Sa druge strane količina radne memorije je preuzeta sa prethodnih modela (4GB 1600MHz LPDDR3) ali je ostavljena mogućnost naručivanja računara is a duplo većim kapacitetom radne memorije (mislimo na verzije sa 8GB). Skladišni prostor tj. fleš storidži takođe nisu doživeli nikakve korekcije pa su kupcima ponovo na raspolaganju modeli sa 128GB i 256GB fleš memorije (opciono 512GB).

A sada da se pozabavimo grafičkim podisistemom. Unapređeni MacBook Air računari raspolažu sa Intel-ovom HD 6000 grafikom koja je daleko bolje rešenje od zastarele HD 5000 grafike. Konkretno, kupci unapređenih Air računara dobiće do 50% bolje grafičke karakteristike što u kombinaciji sa vrhunskim IPS displejima donosi jedno novo vizuelno iskustvo. Poslednja generacija akcionih i SF filmova izgledaće mnogo lepše sa više detalja i još prirodnijim bojama, dok će igrice biti živahnije i privlačnije. Inače, Air računari sa dijagonalom ekrana od 11.6 inča operišu rezolucijom od 1366×768 piksela, a mašine sa displejom od 13.3 inča raspolažu maksimalnom radnom rezolucijom od 1440×900 piksela. Retina ekrani su i ovog puta izostali na MacBook Air računarima što ne znači da se uskoro neće naći na istim.

Na kraju ove kratke priče o unapređenim MacBook Air računarima ostaje još da kažemo da se na istim nalazi instalirana poslednja OS X platforma (Yosemite) koja u poređenu sa prethodnim OS X-om nudi preko 250 novih funkcija i proglašena je za jednu od najbezbednijih. Nama lično unapređeni MacBook Air računari itekako imaju smisao jer aktuelnom (vrlo zahtevnom) OS X okruženju donese maksimalnu funkcionalnost i fleksibilnost i to se oseti odmah po startovanju mašina. Svu snagu novih unapređenja osetiće najzahtevniji korisnici i tu nema dileme, međutim pitanje koje se postavlja je zašto je Apple drastično podigao cene ovih mašina? Sve u svemu ovo su sjajni i veoma brzi i neodoljivo elegantni računari koji predstavljaju najbolju moguću investiciju za sve koji imaju nešto dublji džep.

Cena (sa PDV-om): od 133.690,00 dinara

Kontakt: Apcom, www.apcom.rs

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.