Tajkun osuđen na još 14 meseci zatvora

Izvor: B92, 28.Maj.2021, 10:49

Tajkun osuđen na još 14 meseci zatvora

Medijski tajkun Džimi Laj, osnivač tabloida Epl osuđen je danas na još 14 meseci zbog svoje uloge u prodemokratskim protestima u Hongkongu 2019. godine.

Laj (73) i još devet osoba su osuđeni za podstrekivanje neovlašćenih protesta. On je ranije ove godine već osuđen na 14 meseci zatvora takođe zbog učešća u protestima.

Američki sekretar Entoni Blinken je u saopštenju pozvao vlasti u Hongkongu da odustanu od optužbi ljudi koji su se "samo kandidovali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na izborima ili imali drugačije stavove".

Antivladini protesti u Hongkongu 2019. godine doveli su do oštre reakcije kineske vlade koja je juna 2020. godine usvojila strogi zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong.

Prodemokratski nastrojeni aktivisti i građani su to protumačili kao ukidanje autonomije Hongkonga.

Hongkong je poluautonomna teritorija od 1997. godine kada ju je Velika Britanija vratila Kini, a Peking je toj teritoriji garantovao specijalan status, po principu "jedna zemlja, dva sistema", koji je podrazumevao očuvanje ekonomskih i društvenih tradicija u periodu od 50 godina, odnosno do 2047. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.