Šta je to Apple prećutao o iPhone 5 modelu?

Izvor: Mondo, 13.Sep.2012, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je to Apple prećutao o iPhone 5 modelu?

Konačno smo upoznali famozni iPhone 5, ali korisnici su ostali uskraćeni za informacije o nekom vrlo bitnim funkcijama...

Foto: Apple Press Images.

Reći da je A6 čipset dvostruko brži od prethodnika i da iPhone 5 ima dvostruko snažniju i bolju grafiku jednostavno nije dovoljno. Potrebne su nam tačne informacije o procesoru, njegovoj brzini, kao i podaci o grafičkom čipu, koji su ugrađeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u iPhone 5.

Ali, naravno, njih – nema!

Apple se prilikom prezentacije novog smartfona skoncentrisao na brojke. On je 22 odsto lakši, 18 odsto manji, boje na displeju su 44 odsto zasićenije, a telefone je do 50 odsto brži u smislu surfovanja vebom. Konkretne nazive i vrste komponenti nismo saznali. Ipak, kako je razvoj tehnologije javno dostupan, možemo pokušati da odgonetnemo o kojim komponentama je reč.

Polazimo od činjenice da iPhone 5 ima podršku za LTE mreže. OK, to nam govori da nema quad-core procesor, jer takvih komercijalnih modela sa LTE Podrškom još uvek nema u toj meri, da bi se Apple odlučio za takav model. Dakle, iPhone 5 najverovatnije nije quad-core telefon.

Druga opcija je dual-core, koji je svakako verovatan izbor, a u tom domenu imamo tri moguće kombinacije.

Prva je ta da je iPhone 5 zasnovan na najnovijoj Cortex-A15 arhitekturi, što je, ipak malo verovatno, jer da je tako, Apple bi to glasno obnarodovao na sva zvona. Druga mogućnost je overklokovani A5 procesor zasnovan na Cortex-A9 sistemu, sa brzinom između 1.5 i 2.0 GHz. Međutim, ni ova opcija “ne pije vodu”, jer Apple voli da stare opcije naziva “unapređenim i poboljšanim”, pa na premijeri sigurno ne bi propustio da kaže da je to A5+ čipset ili tako nekako nazvani “unapređeni” model.

Na kraju je najizvesnije je da se radi o dual-core Krait procesoru. Zašto tako mislimo? Pa, prethodni iPhone model – 4S – zasnovan je na Cortex-A9 procesoru sa dva jezgra, a Krait dual-core je makar dvostruko brži od njega. Takođe, Adreno 305 grafički čip je dvostruko brži od prethodnika iz modela iPhone 4S. U sprezi sa 1 GB operativne memorije, Krait dual-core CPU i Adreno 305 grafika najverovatnije su “srce” iPhone 5 uređaja, koje pokreće celu stvar.

Ali, sačekajmo još koji dan da dobijemo i zvaničnu potvrdu svega. Propevaće Apple, sigurni smo! Do tada pogledajte iPhone 5 galeriju fotografija i pročitajte sve detalje o šestoj generaciji Apple telefona.

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.