Šmit i Džobs mejlom dogovarali otkaze

Izvor: B92, 25.Apr.2014, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šmit i Džobs mejlom dogovarali otkaze

Četiri IT lidera Google, Apple, Intel i Adobe pristali su na višemilionsko vansudsko poravnanje kako bi izbegli suđenje po tužbi da su dogovorom držali plate svojih zaposlenih na niskom nivou.

U tužbi je navedeno da su se kompanije dogovorile da "ne love" kadar u tuđem dvorištu, čime su praktično sprečili zaposlene da dobijaju bolje poslovne ponude.

Nijedna kompanija nije želela da objavi detalje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pogodbe, ali se zna da je po tužbi zatraženo tri milijarde dolara odštete u ime više od 64.000 radnika. U slučaju poraza na sudu, američki zakoni za zaštitu konkurencije bi taj iznos mogle da

Slučaj je otkrio i delić odnosa bivšeg lidera Applea Stiva Džobsa i prvog čoveka Googlea Erika Šmita.

Kako prenosi BBC, navodno se u dokumentaciji ovog slučaja nalazi njihova imejl prepiska u kojoj Šmit govori Džobsu da će čovek koji radi na "regrutaciji" u Googleu biti otpušten nakon što je doveo čoveka iz Applea.

Džobs je tu poruku uz pridodat smajli prosledio prvom čoveku svog HR odeljenja.

Priložena je i prepiska između HR direktora Googlea i Šmita u kojoj on odgovara da želi da se o "paktu sa konkurencijom" govori samo verbalno, jer ne želi da ostavlja pisani trag zbog potencijalnih tužbi.

Google i Apple nisu želeli da komentarišu pogodbu, dok su iz Intela i Adobea poručili da "njihova strategija zapošljavanja ne ugrožava dobro poslovanje na tržiđtu", ali da su pristali na pogodbu kako bi izbegli "rizike i opterećenja napornih parnica".
Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nagodili se Apple, Intel, Google i Adobe

Izvor: B92, 25.Apr.2014

Četiri velike tehnološke kompanije - Adobe, Apple, Google i Intel - pristale su da plate 324 miliona dolara vansudske nagodbe kako bi izbegle suđenje za zajedničko smanjivanje plata zaposlenih...Kompanije su pristale na vansudsku nagodbu samo nekoliko nedelja pre početka suđenja za udruživanje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.