Izvor: Piplmetar.rs, 28.Feb.2024, 15:31

Sledeći Qualcomm čipovi za mešovitu realnost ciljaju na ljutu borbu sa Apple Vision Pro

Vodeći američki dizajner čipova Qualcomm potencijalno dobija prednost u odnosu na kalifornijskog rivala Apple kada su u pitanju procesori za uređaje mešovite realnosti (MR) jer navodno planira da koristi najnovije tehnologije izrade. Glasine ukazuju da će sledeći Qualcomm čipovi za naočare mešovite realnosti biti pravljeni kako na naprednom 4 nm, tako i na još boljem 3 nm proizvodnom procesu.
Akutelni Qualcomm čipset za MR uređaje Snapdragon XR+ napravljen je na 7 nm proizvodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << procesu, dok su Apple M2 i R1 čipovi koji se nalaze u Apple Vision Pro naočarima izrađeni na naprednom TSMC 4 nm tehnologiji. Upravo zato dizajner iz San Dijega želi da stane na put Apple čipovima i navodno već uveliko razvija dva čipa dizajnirana za dva najsavremenija proizvodna procesa, piše WccfTech.
Ove insajderske informacije imaju uporište i u tome jer Qualcomm ove godine treba da predstavi svoj prvi 3 nm SoC za pametne telefone, odnosno Snapdragon 8 Gen 4. S tim u skladu, kada već ulazi u domen sve boljih tehnologija izrade sa svojim proizvodnim partnerima, isto to mogao bi da uradi i kada je u pitanju tržište uređaja mešovite realnosti.

Qualcomm
To posebno važi jer tržište ovih uređaja raste, jer je Apple, lansirajući svoje naočare koje koštaju 3.499 dolara, otvorio vrata drugim brendovima da lansiraju sopstvene proizvode po nižoj ceni. Samim tim čipovi koji ih pokreću biće naširoko potrebni različitim kompanijama što dalje jača ovaj deo industrije.
Kada je u pitanju proizvođač čipova kojem će se Qualcomm u ovom slučaju obratiti, verovatno je da će to biti tajvanska fabrika TSMC, s obzirom na to da je ona prethodno pomogla dizajneru da premosti razlike između njegovih Snapdragon čipova za mobilne telefone i Apple A16 i A17 serija procesora.
Ipak, uvek postoji mogućnost da u igru uđe i Samsung kao proizvodni saradnik, posebno ukoliko uspe da poveća prinos u proizvodnji kada je u pitanju 3 nm verzija čipa. Uz to, skoro konstantno kruže glasine da Qualcomm razmišlja o saradnji sa obe fabrike za proizvodnu, i sa južnokorejskom Samsung, i sa tajvanskom TSMC.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.