Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jun.2018, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa iOS-om 12 Face ID će moći da autentifikuje dva lica

Još od samog predstavljanja Face ID-a su se pojavili zahtjevi za autentifikacijom nekoliko lica, pošto bi na taj više korisnika bilo u mogućnosti da pristupi jednom uređaju. Izgleda da je Apple ovog puta popustio.

Kada se saznalo da će Apple da pređe sa Touch ID-a na Face ID na iPhone-u X, mnogi su bili skeptični. Šta ako promijenim frizuru, počnem da nosim naočare ili mamuran pokušam da otključam telefon? Svi ti „problemi“ su vremenom zaboravljeni, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << jer je Face ID dokazao svoj kvalitet. Međutim, jedan nedostatak je prisutan od samog predstavljanja ove funkcije:

Face ID može da autentifikuje samo jedno lice.

Ne tvrdim da je ova mana uzrokovala mnogo neprospavanih noći, ali i dalje ima više smisla (barem meni) da osobe koje žive u istom domaćinstvu mogu međusobno otključavati telefone sa biometrijskom identifikacijom. U svakom slučaju, poenta je da su se te želje s vremenom pretvorile u pravu potražnju.

Izgleda da je Apple bar djelimično izašao u susret svojim korisnicima. Naime, dolaskom iOS-a 12, u podešavanjima Face ID-a je uvedena stavka Alternative Appearance. Na osnovu tog naziva je vrlo logično pretpostaviti da to nije namijenjeno registrovanju još jednog korisnika, već tome da sistem nauči da prepozna vlasnika telefona u više različitih izdanja (sa šeširom, naočarima, šminkom…).

Prema prvim izvještajima, opcija Alternative Appearance može da se upotrebi i za dodavanje novog korisnika i njegova autentifikacija funkcioniše bez problema, pa pretpostavljamo da sistem može da razlikuje lica.

Sigurno da u Apple-ovim dugoročnim planovima postoji i Face ID za višestruku autentifikaciju, jer je mnogo znakova koji nas upućuju na to da nam uskoro dolazi iPad Pro sa ekranom preko cijele površine i Face ID-om, a tablet je uređaj koji zaista upotrebljava više različitih korisnika.

(imagazin.rs)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.