Ruski dijamanti stigli kod Hrvata

Izvor: B92, 07.Jun.2015, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski dijamanti stigli kod Hrvata

Ruski proizvođač dijamanata, EPL dajmond, otvorio je draguljarnicu u Zagrebu.

Ona je, uz prodavnice ovog tipa u Rusiji i Kazahstanu, 49. prodajno mesto tog renomiranog proizvođača dijamanata.

Ovaj međunarodno poznati brend kupcima nudi idealno rezane, najčišće jakutske dijamante i garantuje autentičnost i besprekorne proporcije, prenosi portal RBTH.

Isti izvor podseća da Rusija ima najveće procenjene rezerve dijamanata na svetu - oko 60 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svih svetskih zaliha. Oko 80 odsto ruskih dijamanata nalazi se u Jakutiji (Istočni Sibir). Trenutno se tamo iz gigantskih kratera dobija 97 odsto ruskih, odnosno 25 odsto svetskih dijamanata. U 2011. izvađeno je 35,14 miliona karata.

U Jakutiji zlatarstvo ima viševekovnu tradiciju. U postsovjetskom razdoblju ovaj umetnički zanat doživljava preporod zahvaljujući privatnim investicijama. U poslednje vreme i ruska država počinje da pruža znacajniju finansijsku podršku preduzećima koja se bave obradom dragog kamenja.

Predstavnica EPL Dajmond grupe, Olga Berezina, izjavila je da je otvaranje zagrebačke draguljarnice njihov prvi korak na hrvatskom tržištu.

Prema njenim rečima, kompanija planira da tu prebaci deo proizvodnje, koja bi trebalo da pokrije mrežu draguljarnica u Austriji i Nemačkoj.

"Uz podršku Hrvatske privredne komore u Moskvi, planiramo da otvorimo draguljarnice i u nekim gradovima na jadranskoj obali", dodala je Berezina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski dijamanti stigli u Zagreb

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jun.2015

Ruski proizvođač dijamanata, EPL dajmond (EPL Diamond), otvorio je draguljarnicu u Zagrebu, koja je, uz prodavnice ovog tipa u Rusiji i Kazahstanu, 49. prodajno mesto tog renomiranog proizvođača dijamanata...Ovaj međunarodno poznati brend kupcima nudi idealno rezane, najčišće jakutske dijamante...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.