Raspršeni snovi, Qualcomm Snapdragon X Elite sporiji 20% od Apple M3

Izvor: Piplmetar.rs, 05.Mar.2024, 00:30

Raspršeni snovi, Qualcomm Snapdragon X Elite sporiji 20% od Apple M3

Pošto su se pojavili prvi laptop računari sa Qualcomm Snapdragon X Elite procesorima i njihovi rezultati u Geekbench 6 bazi performansi, primećene su dve verzije ovog procesora. Jedna sporija sa manjom potrošnjom i druga verzija visokih performansi sa značajno većom potrošnjom energije. Međutim, zaostatak za Apple M3 konkurencijom je još uvek tu i evidentno je veliki.
Jedan od računara bio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Lenovo laptop sa oznakom procesora X1E78100. Najveća radna frekvencija je iznosila 3.4 GHz. Najbolji rezultat pojedinačnog jezgra koji je postigao na testu iznosi 1628 poena, dok je multi-core test ostvario 11392 poena.
Snapdragon X Elite ipak zaostaje za  Apple M3 Drugi Qualcomm prototip računara je koristio procesor sa oznakom X1E80100. Najviša ostvarena radna frekvencija iznosi 4 GHz, a najbolji zabeleženi rezultat pojedinačnog jezgra se zaustavio na skoru od 2574 poena. U režimu rada svih jezgara je ostvaren rezultat od 12562 poena, što je evidentno bolje od prethodnog, slabijeg modela.




Jači model procesora povlači 80 W električne energije i koristi jače rashladno rešenje koje uključuje sistem dvostrukih ventilatora, dok slabiji koristi kuler sa samo jednim ventilatorom obzirom da troši osetno manje energije, svega 23 W.
Analizirajući dobijene rezultate i poredeći ih sa Apple M3 konkurencijom u MacBook Pro varijanti, zaostatak brže Snapdragon X Elite verzije iznosi skoro 20%, prenosi gizmochina.
Iako je brzinska razlika još uvek osetna u korist Apple procesora, zaostatak je evidentno manji i osetnije smanjen u odnosu na prošlu generaciju Snapdragon 8cx serije. Evidentno je da Qualcomm-u nedostaje još malo performansi da bi uhvatio glavnog konkurenta na ovom delu tržišta.
Za utehu je da performanse mogu biti dosegnute obzirom da se špekuliše kako Snapdragon X Elite uz odgovarajuće hlađenje može i do frekvencije od 4.3 GHz.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

Qualcomm Snapdragon X Elite sporiji 20 odsto od Apple M3

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Mar.2024

​Najnoviji testovi, prvih računara na bazi Snapdragon X Elite procesora koji su se pojavili u GeekBench 6 bazi, pokazuju da je zaostatak za Apple M3 modelima još uvijek veliki.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.