Prvi pad prihoda Apple-a od 2002. godine

Izvor: NovaEnergija.net, 03.Maj.2019, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi pad prihoda Apple-a od 2002. godine

Apple je ove nedelje zvanično potvrdio da je prihod kompanije pao za 5 odsto u prvom kvartalu 2019. godine, dodavši da je u istom periodu prodaja ajfona, najprodavanijeg uređaja, pala za čak 17 odsto. To je prvi pad prihoda i zarade te kompanije od 2002. godine.
Kupci ajfona godinama su željno satima čekali u redu ispred prodavnica, samo da među prvima kupe svoj primerak telefona, a proizvođač je zato neprestano dizao cenu proizvoda. No, investitori su početkom godine upozorili >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << da će trgovinski sukob SAD i Kine ‘uzeti svoj danak’ i narušiti poslovanje tehnološkog diva.
Očekivano, prva na udaru bila je prodaja ajfona u Kini, koja je u prvom je kvartalu 2019. pala za 30 odsto. Prema trenutno dostupnim podacima, Kinezi su u tom periodu kupili samo 6,5 miliona ajfona, što je najveći pad prodaje u poslednje dve godine.
Skromno pojeftinjenje ajfon uređaja u Kini, kojim je uprava Epla pokušala da amortizuje troškove carina, nije bilo dovoljno da se suprotstave tržišnoj konkurenciji novih, kineskih, proizvođača poput “Huaveja” i “Xiaomija”. Izvršni direktor “Epla” Tim Kuk veruje da je ‘najgore prošlo’, da potražnja ajfona u Kini stabilno raste, a da državnici vode uspešniji dijalog po pitanju trgovine.
No, većina investitora ne očekuje poboljšanje situacije do nove generacije pametnih telefona, one koja će se bazirati na brzoj 5G mreži, koja se očekuje već 2020. godine. Do tada, investitori se udaljavaju od ajfona, a više cene ostale proizvode i usluge koje kompanija nudi. Usluge Apple Pay, Apple Care i Apple Music samo u ovom kvartalu ostvarili su prihod od 11,5 milijardi dolara, što je 16 odsto više nego godinu dana ranije, pa ne čudi da “Epl” planira da dodatno investira u taj segment.
Izvor: SEEbiz.eu
Foto: Pixabay

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.