Promene posle žalbi o krađi podataka: Epl menja praksu u vezi sa privatnošću podataka

Izvor: B92, 29.Avg.2019, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promene posle žalbi o krađi podataka: Epl menja praksu u vezi sa privatnošću podataka

Vašington -- Tehnološki gigant Epl saopštio je da će prestati sa ustaljenom praksom da čuva zvučne zapise komandi koje korisnici izdaju svom ličnom asistentu Siri.

Promena je usledila pošto je Epl suspendovao program pod nazivom "Siri ocenjivanje" , u okviru kojeg zaposleni u kompaniji slušaju audio snimke korisnika, kako bi utvrdili da li je lični asistent adekvatno odgovorio na zahtev korisnika. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Epl je suspendovao program pošto je "Gardijan" preneo da su radnici na ugovor u toj kompaniji redovno mogli da čuju poverljive informacije, pa čak i parove koji vode ljubav, prenosi Glas Amerike.

Sve veće interesovanje javnosti i političara za prakse koje se tiču privatnosti podataka primoralo je kompanije iz Silicijumske doline na veću transparetnost, tako da je Alfabet Inkorporejtid, Guglova matična kompanija, prekinula analizu audio snimaka Guglovog ličnog asistenta za sve namene i u svim jezicima, pošto su procureli podaci na holandskom jeziku.

Epl je promovisao svoju praksu kada je reč o privatnosti kako bi se distancirao od rivala i preduzeo korake još od uvođenja Siri 2011. godine. Audio snimci se brišu posle određenog perioda, korisnici se identifikuju prema nasumičnom broju, a podaci kao što su nepročitane poruke korisnika ili sastanci u kalendaru, ne šalju se na Eplove servere.

Kompanija je u sredu saopštila da će prekinuti da čuva audio zapise za ljudsku analizu, a umesto toga dozvoliti korisnicima da sami izaberu ako žele da im se snimci analiziraju.

Iz Epla su dodali će nastaviti da koriste kompjuterski - generisane transkripte kako bi poboljšali uslugu Siri. Suspenzija programa trajaće sve dok se promene ne sprovedu, ali nije naveden datum do kada bi to moglo da se desi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.