Preminuo Stiv Džobs

Izvor: RTS, 06.Okt.2011, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Stiv Džobs

Osnivač kompanije "Epl" Stiv Džobs preminuo je u 56. godini, saopštila je ta kompanija. Džobs se u poslednjih 35 godina dokazao kao jedan od najvećih inovatora i vizionara.

Jedan od najvećih inovatora u svetu kompjuterske tehnologije i osnivač "Epla" Stiv Džobs, preminuo je u 56. godini, posle dugogodišnje borbe sa rakom. "U dubokoj žalosti saopštavamo da je Stiv Džobs preminuo", stoji u saopštenju borda direktora kompanije " >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Epl".

"Stivijeva briljantnost, strast i energija bili su izvor nebrojenim inovacijama koje su obogatile i unapredile naše živote", dodaje se u saopštenju.

"Mirno je umro", naveli su članovi porodice koji su rekli da su bili prisutni u poslednjim minutima njegovog života.

Džobs se borio sa rakom od 2004. godine i bio je podvrgnut transplantaciji jetre 2009. i potom uzeo odsustvo na neodređeno vremene zbog zdravstvenih problema.

Posvećeni budista i vegetarijanac, Džobs je prvo odbijao da se leči konvencionalnim metodama i odlučio je da se držanjem dijete odupre bolesti. Međutim, posle nekoliko meseci je pristao na operaciju.

Uzeo je još jedno odsustvo u januaru ove godine, pre nego što je podneo ostavku na mesto generalnog direktora kompanije pre šest nedelja i poslove predsednika kompanije i izvršnog direktora prepustio svom nasledniku Timu Kuku.

U više navrata, u američkim medijima pojavljivali su se natpisi da se Džobs nalazi na samrti. Međutim, u javnim nastupima Džobs je sve donedavno bio vedar i pun entuzijazma, ali je 24. avgusta ove godine konačno najavio povlačenje.

Harizmatični vizionar i inovator 

U poslednjih 35 godina, Džobs se dokazao kao jedan od najvećih inovatora i vizionara u svetu kompjuterske tehnologije.

Džobs je, krajem sedamdesetih godina prošlog veka, zajedno sa Stivom Voznijakom, osnovao "Epl kompjuters" i kreirao jedan od prvih personalnih računara koji su doživeli veliki komercijalni uspeh.

Prvi "Mekintoš" računar javnosti je predstavljen tokom "Super Boula", sada već legendarnom reklamom nazvanom "1984", koju je režirao Ridli Skot.

Međutim, "Epl" je napustio već 1985. godine, zbog sukoba sa članovima upravnog odbora.

Potom je osnovao kompaniju „NeXT", koja je 1997. godine postala vlasništvo "Epla", a Džobs se tako vratio u "Epl", na čijem je čelu bio sve do kraja avgusta ove godine. 

Stiv Džobs nije imao inženjersko obrazovanje, ali je upisan kao pronalazač ili sapronalazač više od 200 američkih patenata.

Bio je poznat po velikoj pažnji za detalje i dizajn proizvoda, ali i radnji u kojima se prodaju ti proizvodi. Tako je Džobs i jedan od nosilaca patenta na stakleno stepenište u prodavnici u San Francisku, koje osim besprekornog dizajna predstavlja inženjersko i arhitektonsko čudo.

Harizmatični biznismen, koji se u javnosti pojavljivao uvek isto obučen, u crnoj polu-rolci, farmerkama i patikama, bio je najodgovorniji za kreiranje uređaja koji su postali deo pop-kulture, jer bez Džobsa, ne bi bilo "Mek" kompjutera, iPoda, iPhona, iTunesa, iPada...

Bez njega ne bi bilo ni genijalnih crtaća iz "Piksara", studija koji je osnovao, pa potom prodao "Dizniju".

Suosnivač kompanije "Epl" Stiv Voznijak rekao je da stvarajući firmu njih dvojica "nikada" nisu ni sanjali da će ona postati tako značajna.

Prema njegovim rečima, Džobs je bio taj koji je stalno "vukao" stvari napred i uspevao da od inženjera dobije to što želi.

Voznijak, koji je u "Eplu" prestao da radi 1987. godine, rekao je da ga je vest o smrti Džobsa veoma potresla - "to je kao kada su umrli Džon Lenon ili Džon Kenedi ili možda Martin Luter King - svi osećamo veliku prazninu".

"Dovoljno hrabar da misli drugačije"

Povodom smrti suosnivača kompanije "Epl" Stiva Džobsa, američki predsednik Barak Obama rekao je da je Džobs bio jedan od najvećih vizionara "dovoljno hrabar da misli dugačije".

"Stiv je bio jedan od najvećih američkih inovatora, dovoljno hrabar da misli drugačije, dovoljno smeo da veruje da može da promeni svet i dovoljno talentovan da to i uradi", rekao je Obama.

Obama je rekao da možda neće biti većeg doprinosa od Stivovog uspeha, od činjenice da je veliki deo sveta saznao o njegovoj smrti na uređaju koji je on stvorio", rekao je Obama.

Suosnivač i predsednik kompanije "Majkrosoft" Bil Gejts pridružio se političkim, tehnološkim, poslovnim i liderima sveta zabave širom planete u odavanju pošte preminulom geniju koji je ostavio neizbrisiv trag u svetu kompjuterskih tehnologija sa svojim neverovatnom sposobnošću da "prilagodi hard-kor tehnologiju razumevajući ljudsku prirodu".

"Stiv i ja smo se prvi put sreli pre skoro 30 godina i bili smo kolege, konkurenti i prijatelji tokom više od polovine naših života. Svet retko vidi nekog ko je imao tako veliki uticaj kao što je Stiv imao, i ostavio efekte koje će osećati mnoge generacije koje dolaze", naveo je Gejts.

"Najveći direktor svoje generacije"

Njujorški medijski magnet i vlasnik niza televizija Rupert Merdok rekao je da je svet izgubio jednog od najuticajnih mislilaca svih vremena.

"Danas smo izgubili jednog od najuticajnijih mislilaca, kreatora i preduzetnika svih vremena. Stiv Džobs je jednostavno najveći direktor svoje generacije. Dok sam jako tužan zbog njegove smrti, podsećam na silan uticaj koji je imao na revoluciju načina na koji ljudi konzumiraju medije i zabavu", rekao je Merdok.

Osnivač "Fejsbuka" Mark Eliot Cukerberger zahvalio se Džobsu što je bio njegov mentor i prijatelj i što je pokazio da ono što neko izgradi može da promeni svet.

Predsednik i izvršni direktor kompanije "Volt Dizni" Bob Iger rekao je da će Džobsova zaostavština biti mnogo veća od "proizvoda" koji je kreirao.

"Stiv Džobs je bio veliki prijatelj kao i savetnik od poverenja. Njegova zaostavština će otići daleko izvan proizvoda koje je on kreirao ili kompanije koju je izgradio. Ta zastavština je inspirisala milione ljudi, promenila im živote i definisala kulturu", rekao je Iger.

Iger je rekao i da je Džobs bio tako originalan', sa svestrano kreativnim, maštovitim umom, koji je definisao ovo vreme i da se uprkos svemu što je ostvario, on se osećao kao da je bio na samom početku.

Inače, kompanija "Epl" i naftaški džin "Ekson Mobil" smenjuju se na listi najvrednijih kompanija u SAD, dok je vrednost samo jednog brenda "Epla" jednaka bruto domaćem proizvodu Perua.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro Stiv Džobs, osnivač "Epla" (VIDEO)

Izvor: S media, 06.Okt.2011

Suosnivač kompanije "Epl" (Apple) Stiv Džobs umro je u 56. godini. Kompanija "Epl" saopštila je da je Džobs umro, ne precizirajući uzrok smrti. ..Suosnivač kompanije "Epl" (Apple) i veliki vizionar Stiv Džobs umro je u 56. godini, ostavivši iza sebe neizbrisiv trag u svetu kompjuterskih tehnologija...

Nastavak na S media...

Pre i posle Stiva Džobsa

Izvor: NaDlanu.com, 06.Okt.2011

Jasno je da su tri jabuke promenile ljudski život, Adamova , Njutnova i jabuka Stiva Džobsa. Osnivač i bivši direktor kompanije Epl Stiv Džobs, tvorac prvog personalnog računara preminuo je u 56. godini. .. - Njegova briljantnost, strast i energija bili su izvor nebrojenih inovacija koje su obogatile...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.