Izvor: JUGpress.com, 02.Dec.2021, 10:28

Poljoprivreda: Šta je virus mozaika jabuke ?

LESKOVAC

Virus mozaika jabuke (Apple mosaic virus, ApMV)

Pored jabuke kao glavnog prirodnog domaćina, hmelj, dunja, ruža, divlji i pitomi kesten, lešnik, malina i druge Rubus vrste, su takođe domaćini ovog virusa. Na jabuci ovaj virus prouzrokuje mozaik i linijski mozaik na listovima. Simptomi bolesti na zaraženim biljkama mogu varirati zavisno od virulentnosti soja i osetljivosti sortimenta. Na listovima osetljivih sorti jabuka uočavaju se bledožute ili žute >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << pege ili trake koje se nalaze duž lisnih nerava, ili pak zone nepravilnog oblika. Simptomi se javljaju gotovo po čitavoj krošnji. Zaraženo tkivo lista je u početku svetložute boje i vremenom menja nijense. Sa razvojem bolesti, used izloženosti suncu zaraženo tkivo lista izumire, dobija tamnu boju. Ovaj virus je poznat kao labilan s obzirom da visoke temperature imaju negativan uticaj na koncentaciju virusa u biljnom tkivu. Zarženi listovi prevremeno opadaju. Zlatni Delišes i Jonatan spadaju u sorte osetljivije na ovaj virus. Neke sorte mogu biti i asimptomatične nakon infekcije virusom, bez ispoljavanja simptoma, a nekad se simptomi bolesti mogu ispoljiti i nakon dve godine. Kod tolerantnijih sorti simptomi se uočavaju ograničeno, na pojedinim liskama, u vidu bledožutih pega koje kasnije iščezavaju. Usled infekcije ovim virusom dolazi do smanjenja porasta izdanaka. Utiče i na oplodnju, veličinu ploda, prinos i sadržaj askorbinkse kiseline u plodu. Virus mozaika jabuke održava se u zaraženim biljkama. Prenosi se zaraženim podlogama ili prilikom kalemljenja, kalem-grančicama ili pupoljcima uzetih sa zaraženih stabala. Prirodni prenosioci, odnosno vektori ovog virusa nisu poznati.

Mere kontrole virusa mozaika jabuke, kao i svih drugih virusa u biljnoj proizvodnji, su preventivne. One se odnose na proizvodnju i promet zdravog sadnog materijala, obaveznu dezinfekciju alata koji se koristi za rezdbu. Obavezna mera je i uklanjanje zaraženih stabala i njihovo uništavanje.

Bojana Karapandžić, dipl.inž.polj.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.