Nvidia na putu da prestigne Apple na listi najvrednijih kompanija na svetu

Izvor: Piplmetar.rs, 11.Mar.2024, 21:31

Nvidia na putu da prestigne Apple na listi najvrednijih kompanija na svetu

Nakon što je prestigla Saudi Aramco, Nvidia je sada treća najveća kompanija na svetu po tržišnoj kapitalizaciji, a vrednost akcija kompanije konstantno raste u poslednjim nedeljama. Kao posledica toga, dizajner čipova najpoznatiji po svojim grafičkim kartama i veštačkoj inteligenciji – Nvidia – je sada na putu i da prestigne Apple u ovoj listi koji se nalazi na drugom mestu i čije su akcije inače, u opadanju od kraja februara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << javlja Reuters.
Ono što još više dolazi do izražaja u ovom slučaju je to da su sve tri najveće kompanije na svetu po tržišnoj kapitalizaciji sada visokotehnološke kompanije. Tehnološki gigant Microsoft predvodi grupu sa tržišnom kapitalizacijom od 3,018 biliona (američkih triliona) dolata, zatim sledi Apple sa vrednošću od 2,636 biliona, dok je Nvidia na trećem mestu sa kapitalizacijom od 2,188 biliona.
Ne samo da su prve tri kompanije tehnološke, već je sedam takvih firmi zauzelo mesta u listi top 10 kompanija po tržišnoj kapitalizaciji. Važno je napomenuti i da su Microsoft i Nvidia imali ogromne koristi od uspona veštačke inteligencije i popularnosti ChatGPT bota startap kompanije OpenAI. Microsoft Azure servis u oblaku hostuje projekte OpenAI, uključujući i ChatGPT, dok ih Nvidia hardver pokreće.
Uz to, stotine drugih kompanija za veštačku inteligenciju koristi Nvidia Ampere i Hopper grafičke procesore, zbog čega „zeleni tim“ kontroliše oko 80 posto tržišta AI procesora. No, Microsoft i Nvidia nisu jedini koji su profitirali od toga.

Nvidia
Kompanija Marka Zakerberga Meta ostvarila je takođe snažan rast od 46,6 posto ove godine, uglavnom zahvaljujući veštačkoj inteligenciji. S druge strane, Apple koji drži drugo mesto u listi, suočava se sa izazovima usporene iPhone prodaje, gubeći svoju poziciju najvrednije kompanije na svetu u korist protivnika Microsoft.
Osim tržišne kapitalizacije, Nvidia jača i u drugim ekonomskim sferama, pošto je zamenila kompaniju Tesla u najtrgovanijim akcijama na Vol Strit berzi po vrednosti, što naglašava njen sve veći značaj. Analitičari očekuju da će prodaja Nvidia GPU-ova za AI i HPC aplikacije samo nastaviti da raste u narednim kvartalima, što će dovesti naravno i do još većeg porasta prihoda, pa „zelenu“ kompaniju možda uskoro vidimo i na prvom mestu u tržišnoj kapitalizaciji.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.