Nije lako biti na čelu Applea

Izvor: B92, 31.Dec.2013, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije lako biti na čelu Applea

Apple je promenio način na koji plaća izvršnog direktora Tima Kuka ove godine, pa je on prema sopstvenoj odluci, izgubio četiri miliona dolara.

Odbor Applea odlučio je da plaća izvršnog direktora na osnovu poslovanja kompanije. Rešeno je da ako akcije kompanije prema S&P indeksu budu skuplje od ostalih, Kuk može da dobije više novca i obrnuto.

U početku Apple nije želeo da se Kuk odrekne polovine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegovih grantova, ali je Kuk odlučio da rizikuje kako bi pomogao kompaniji.

Prema izveštaju, on je imao “snažnu želju da postavi primer vođstva”.

Pedeset procenata od grantova dodato je pomenutim četiri miliona dolara, ali iako ta suma deluje veoma visoko, Kuk neće u skorije vreme proglasiti bankrotstvo.

Naime, ta četiri miliona su samo deseti deo novca koji je ovaj izvršni direktor zaradio prošle godine.

Pre godinu dana dobio je 36,4 miliona dolara u grantovima, 1,4 miliona platu i 2,8 miliona bonusa.

Razlog zbog kog je ove godine izgubio jedan deo novca je taj što su u avgustu akcije Applea bile na rekordno niskom nivou.

Pad od 26 odsto između 2012. i 2013. dovele su do toga da Kuk u zalog stavi svojih 50 odsto akcija.

Kuk je preuzeo Apple 2011. posle smrti osnivača i nekadašnjeg izvršnog direktora kompanije Stiva Džobsa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.