Najveći proizvođači telefona na svetu: Gužva na vrhu, Apple zaostaje

Izvor: B92, 17.Dec.2019, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći proizvođači telefona na svetu: Gužva na vrhu, Apple zaostaje

Huawei je prešao dug put u poslednjih pet godina. Kompanija je 2015. godini isporučila preko 104 miliona pametnih telefona sa 5,5% tržišnog udela i držala poziciju broj tri u svetu.

Tada je kompanija 2016. godine najavila ambiciozan cilj da do 2021. godine postane najveći proizvođač pametnih telefona po tržišnom udela, prenosi GSM arena.

Poslednji izveštaji pokazuju da bi Huawei mogao da dostigne taj cilj uprkos problemu u koji je došao zbog sankcija američke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlade.

U poslednjem izveštaju list Korea Herald procenjuje se da će Huawei na kraju ove godine završiti na drugom mestu sa 251 milionom pametnih telefona, uz procenjeni tržišni udeo od 17,7%. To je samo 3,6 procentnih bodova iza Samsungovih procenjenih 21,3% i 323 miliona prodatih jedinica.

Poređenja radi, Huawei je 2018. godinu završio sa 14,4% tržišta, dok je Samsung završio sa 20,3 posto. Iako Samsung i dalje prodaje više uređaja, Huawei se približava.

Probleme u svetu Huawei ublažava vrlo jakom prodajom u Kini i lansiranjem flagship uređaja, Mate 30 Pro koji, zbog zabrane u SAD, kompanija ne može da isporučuje sa Google Services. To je ozbiljno omelo njegovu prodaju na zapadnim tržištima, posebno u Evropi.

Apple je i dalje na poziciji broj tri i očekuje se da će isporučiti 193 miliona jedinica do kraja godine, sa 13,6% tržišnog udela.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.