NAJVREDNIJI: Ekson na berzi pretekao Epl

Izvor: Kurir, 25.Jan.2013, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJVREDNIJI: Ekson na berzi pretekao Epl

Epl i Ekson su među pet američkih kompanija čija je vrednost dostizala 500 milijardi dolara, a samo Majkrosoft i Epl su na svom vrhuncu premašivali i 600 milijardi dolara

NJUJORK - Kompanija Ekson (Exxon Mobil Corp.) prestigla je Epl (Apple Inc.) po tržišnoj vrednosti i sa 417 milijardi dolara ponovo postala najvrednija kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sveta.

Vrednost Epla u padu je posle nešto lošijih rezultata u ovom kvartalu, zbog čega su akcije pale za rekordnih 12 odsto, što je najviše od 2008. godine. Akcije Epla su dodatno pale za još 2,6 odsto, tako da je vrednost pojadinačnih akcija na berzi u Njujorku iznosila 438,76 dolara.

S druge strane, Ekson je zabeležio rast vrednosti akcija od 10 centi, tako da su pojedinačne akcije vredele 91,45 dolara. Ekson je bio vodeća kompanija u svetu do 2011. godine, kada je Epl izbio na čelo.

Dve kompanije smenjivale su se na prvoj poziciji do početka 2012, kada se Epl ustoličio na tom mestu i tu ostao sve do Moguće je da najveća kineska naftna kompanija Petro Čajna ima veću tržišnu vrednost i od Epla i od Eksona, ali je nemoguće tačno utvrditi s obzirom da je ona samo na listi berze u Šangaju zbog kineskih zakona restriktivnih prema stranim investicijama.

Epl i Ekson su među pet američkih kompanija čija je vrednost dostizala 500 milijardi dolara, a samo Majkrosoft i Epl su na svom vrhuncu premašivali i 600 milajardi dolara. Najveću vrednost Epl je imao septembra kada je predstavljen "Ajfon pet" i tada je vredeo 705,7 milijardi berza, vrednostdolara.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.