Izvor: Piplmetar.rs, 17.Feb.2024, 14:31

MWC 2024: šta ove godine možemo da očekujemo od poznatih brendova telefona?

Ovogodišnji Mobile World Congress sajam, skraćeno MWC 2024, se približava, a Barselona će i ovog puta biti epicentar najnovijih inovacija u svetu mobilnih uređaja već u ponedeljak, 26. februara.
Na predstojećem sajmu u Španiji, tačnije u Barseloni, biće prisutni brendovi kao što su Honor, Motorola, Xiaomi i mnogi drugi. Istina je da, iako Apple, Samsung i Google više vole da najave svojih mobilnih uređaja održavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << u svojim „kućama“, odnosno konferencijama u sopstvenoj organizaciji, MWC je ipak i dalje mesto za svakoga ko je iole značajan u industriji mobilnih telefona.
MWC 2024 će ove godine trajati od 26. do 29. februara, a brifinzi za medije pojedinih učesnika biće održani dan ranije, 25. februara. Uprkos sve većem broju pojedinačnih predstavljanja uređaja, MWC je jedan od najvažnijih događaja u industriji mobilnih telefona i okuplja praktično sve ključne igrače na jednom mestu.
S tim u skladu, u nastavku je kratki „vodič” kroz očekivanja od ovogodišnjeg sajma koji pruža kraću analizu planova kompanija za prisustvovanje na MWC 2024. Jedna od odsutnih kompanija biće, za neke uopšte neiznanađujuće,  Apple, pošto proizvođač iPhone telefona očigledno više voli da pokaže svoj najnoviji softver i hardver na WWDC u junu mesecu. Ipak, za razliku od kupertinskog giganta, iako i druge mobilne kompanije (uključujući Samsung i Google) organizuju sopstvene događaje sa najavama uređaja tokom cele godine, one mogu da se pojave i na MWC, naglašava u nastavku TechRadar.
Honor na MWC 2024: Honor obično „igra na veliko” na MWC sajmu, a izgleda da će to ponovo biti slučaj i 2024. Bivša „filijala“ kompanije Huawei, potvrdila je da će u Barseloni  predstaviti Honor Magic6 Pro telefon namenjen evropskom tržištu, iako je kompanija ranije već debitovala sa ovim uređajem prošlog meseca, ali u Kini. Ovaj telefon znači da ćemo i imati priliku da bolje upoznamo nove AI funkcije na uređaju.

Honor
Brend je takođe potvrdio da će Porsche Design verzija njegovog najnovijeg sklopivog telefona Honor Magic V2 takođe biti na MWC 2024 sajmu. Takođe, Honor je najavio saradnju sa francuskim izdavačem video igara Gameloft, iz koje će proizaći specijalna verzija Asphalt 9: Legends igre, specifično napravljene za savitljive telefone, konkretno u ovom slučaju za model Honor Magic V2.
S obzirom na nedavni Unpacked događaj, šta onda možemo očekivati od kompanije Samsung? Prvi ovogodišnji Galaxy Unpacked događaj godine bio je domaćin lansiranja odlične Samsung Galaxy S24 serije telefona, tako da je malo verovatno da ćemo videti da kompanija predstavlja bilo koji novi proizvod na MWC 2024. Međutim, Samsung će svakako prisustvovati, što je nedavno i potvrdio putem svog veb sajta kao i to da će izložiti svoje nove digitalne, AI i Cloud tehnologije na izložbenom prostoru.

Samsung
Samsung je takođe domaćin poslovnog samita MWC, dela sajma na koji se ide samo sa poslovnim pozivnicama u ponedeljak 26. februara. Na samitu rukovodioci kompanije će otkriti stratešku viziju i komentarisati ključne tržišne troškove.
Google i ovogodišnji MWC 2024 Google obično ne predstavlja ključne teze poslovanja na MWC, a analitičari ne očekuju da će se to promeniti ove godine. No, kompanija će biti prisutna, a kratak opis na njenoj veb stranici posvećenoj izlagačima MWC, sugeriše da će Google Cloud (paket usluga računarstva u oblaku) biti u fokusu svih najava.
Huawei želi da se bavi budućnošću 5G mreže na ovogodišnjem sajmu Ove godine, prisustvo kompanije Huawei na MWC sajmu biće u vezi sa „istraživanjem budućnosti 5G mreže”. To u stvari najverovatnije znači da Huawei neće debitovati sa nekim novim uređajem U Barseloni, a umesto toga ćemo verovatno čuti o njegovim najnovijim inovacijama u digitalnoj infrastrukturi.
Motorola i dalje nije potvrdila prisustvo na MWC 2024 Motorola još uvek nije zvanično potvrdila prisustvo na MWC ove godine. Ipak, njena matična kompanija Lenovo, navodno se sprema da predstavi prvi svetski transparentni laptop ovog meseca u Barseloni.

Motorola
Motorola je prošle godine na MWC 2023 predstavila Motorola Rizr, koji se pojavio na sajmu zajedno sa Motorola Defy 2 i Motorola Defy Satellite Link uređaje.
Nokia kao veliki oslonac sajma Veliki oslonac MWC događaja je kompanija Nokia. Ona je prošle godine na sajmu najavila svoje pametne telefone Nokia G22, Nokia C22 i Nokia C32, tako da možda možemo da očekujemo naslednike jednog ili ćak sva tri modela. Za sada nema promena na MWC stranici Nokia, pa potencijalno možemo očekivati neke B2B (back-to-back) partnerske najave.

HMD
Inače je matična kompanija brenda Nokia HMD Global, koja je nedavno najavila planove za prodaju mobilnih telefona HMD kao manje poznati brend. HMD Global će i dalje proizvoditi Nokia telefone, ali se i priprema da donese originalne HMD uređaje i telefone iz nekih novih partnerstava. Za sada znamo da će HMD Global biti domaćin pokretanja MWC 2024 uživo, 26. februara u Barseloni.
Xiaomi  najverovatnije „ide na veliko” Po svemu sudeći, kineski proizvođač mobilnih telefona Xiaomi dolazi na MWC 2024 sa svojom kompletnom ponudom. Kompanija je potvrdila da će Xiaomi 14 serija, koju čine Xiaomi 14 i Xiaomi 14 Ultra biti objavljena 25. februara u Barseloni, što je dan pre početka sajma. Iako ovoj seriji pripada i Xiaomi 14 Pro telefon, insajderi tvrde da se on ipak neće naći na međunarodnom tržištu, za razliku od pomenuta dva modela.

Xiaomi
Neke glasine ukazuju da bi i Ultra verzija od titanijuma mogla da bude predstavljena istog dana. Analitičari takođe očekuju i detalje o pametnim kućnim uređajima, ali najuzbudljivija najava može biti u vezi sa  automobilima.
Pod oznakom #HumanCarHome u objavi na mreži X (bivši Twitter), Xiaomi najavljuje svoj  ulazak u automobilsku industriju i planira da lansira SU7 EV možda i van Kine, svoj električni automobil, za koji izvršni direktor kompanije Lei Jun kaže da je „početak stvaranja automobila iz snova”.
Jun je najavio i trku sa kompanijama Porše i Tesla, a SU7 EV mogao bi da postane najzapaženiji proizvod ovogodišnjeg MWC događaja.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.