Kompaniji Apple preti kazna od nekoliko milijardi evra

Izvor: Telegraf.rs, 30.Sep.2014, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompaniji Apple preti kazna od nekoliko milijardi evra

Irska ekspozitura kompanije mogla bi da bude odgovorna za neverovatnih 60 odsto Apple-ove zarade koja nikada nije stigla u ruke uvek budnih američkih poreznika

Evropska komisija sprovodi istragu protiv Apple-a zbog ilegalne državne pomoći koju je kompanija dobijala u Irskoj više od 20 godina. Istraga je krenula u junu ove godine, a zvanična optužnica bi trebala da se pojavi tokom ove nedelje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs <<
Kompanija iz Kupertina u Irskoj ima sedište za međunarodno poslovanje još od 1980. godine, gde danas radi četiri hiljade ljudi. Irska je Apple, kao i mnoge druge IT kompanije poput Amazona, Facebook-a, PayPal-a i drugih, privukla niskim korporativnim porezom od 12,5 odsto.

Foto: Tanjug/AP

Apple plaća manje od dva odsto poreza u Irskoj što je otkrila istraga američkog Senata 2013. godine. Irska ekspozitura kompanije mogla bi da bude odgovorna za neverovatnih 60 odsto Apple-ove zarade koja nije stigla u ruke uvek budnih američkih poreznika. To je navodno omogućila irska vlada u periodu između 1991. i 2007. godine.

Evropska komisija tvrdi kako je ova zemlja američkoj kompaniji dala “državnu pomoć” kakvu druge kompanije nisu imale, što narušava tržišno naticanje i ilegalno je. Kazna bi mogla da bude i nekoliko milijardi evra. Div iz Kupertina negira da je reč o bilo čemu ilegalnom.

Foto: AP/Tanjug

Izveštaj britanskog Biroa za istaživačko novinarstvo tvrdi da Apple, Microsoft, Google i Cisco Systems zajedno zarađuju 124 milijarde dolara koje nikada ne završe u proračunu u Americi.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: cnet.com)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.