Koliko je u stvari brz najbrži računar na svetu ?

Izvor: Baguje.com, 12.Nov.2011, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je u stvari brz najbrži računar na svetu ?

Svi živimo u vremenu super računara i skoro svakodnevno možemo da pratimo vesti o obaranju rekorda u brzini koji se računar u petaflopsima. Koji je zapravo trenutno (novembar 2011.) najbrži računar na svetu ? U pitanju je K računar kog je proizveo Fujitsu, i on trenutno postiže 10,51 petaflops, što je ekvivalentno sa 10,51 kvadrilion operacija po sekundi. Kako bi vam bilo jasnije koliko je to brzo, uporedićemo sa dva, vama pristupačnija procesora. Recimo iPad, kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Baguje.com << Apple ima dual-core procesor (2 jezgra) i radi na 1GHz a dostiže 170,9 megaflopsa. Trenutno jedna od najjačih računarskih procesora za kućne računare je Intel Core i7 980 XE i on dostiže 109 gigaflopsa.
Dakle, da vidimo to ovako:
 
A5 procesor u iPadu 2 - 171 megaflopsaIntel Core i7 980 EX- 109,000 megaflopsaK Computer (najbrži računar)- 10,510,000,000 megaflopsaOvo znači da je najbrži računar na svetu brz kao 61 milion iPadova!
Sada možete bar otprilike da znate koliko je to u stvari brzo :)
 
 
Slični postovi:Facebook sustigao Yahoo i sad je treći najveći sajt na svetuKako da proverite koliko ste pogledali klipova na Youtube ?Najgori haker na svetu

Post "Koliko je u stvari brz najbrži računar na svetu ?" je objavio djevrek za sajt Baguje.COM, dana 12. 11. 2011.
Kategorije: Hardver, Statistika, Vesti | Tagovi: cpu, gigaflops, megaflops, najbrži, petaflops, procesor, računar



Nastavak na Baguje.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Baguje.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Baguje.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.