Kinezima dosta smartfona

Izvor: B92, 11.Maj.2015, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezima dosta smartfona

Tržište smartfona dostiglo je zasićenost u Kini, pokazalo je istraživanje koje je u ponedeljak objavio analitički kabinet IDC.

Foto: michael davis-burchat/ Flickr.com

U prvom tromesečju ove godine su isporuke smartfona na kineskom tržištu opale prvi put za šest godina i to 4,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 98,8 miliona kombinovanih uređaja.

To je, prema IDC, posledica prezasićenosti tržišta. Kina je potisla SAD s mesta najvećeg svetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tržišta smartfona u 2011. godini. Tokom prva tri meseca ove godine, Apple je ojačao svoju dominaciju na kineskom tržištu s udelom od 14,7 odsto, ispred lokalnih proizvođača kao što su Xiaomi (13,7 odsto) i Huawei (11,4 odsto), preneo je danas Reuters. Samsung se nalazi na četvrtom mestu s udelom od 9,7 odsto.

Analitičarka IDC-a Sjaohan Taj smatra da će usporavanje kineskog tržišta još više podstaći proizvođače da traže nove mogućnosti za rast u Indiji i jugoistočnoj Aziji gde će njihov uspeh u velikoj meri zavisiti od sporazuma koje uspeju da sklope sa distributerima.
Pogledaj vesti o: Samsung

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.